За інформацією: Суспільне Вінниця.
фото Ігоря Філіпенка
Житель Кропивницького Ігор Філіпенко вирощує на підвіконні у квартирі помідори. Першу розсаду сорту "Чері" посадив у 2000 році. Тоді зібрав відро урожаю. Зі слів чоловіка, найбільше йому подобається висаджувати розсаду у землю та доглядати за нею. Суспільному розповів про особливості та умови вирощування помідорів у квартирі.
Першу розсаду помідорів Ігор Філіпенко посадив 23 роки тому. Це було у вересні. Урожай збирав з грудня по серпень.
"Це був мій найбільший за всі роки урожай. Усі підвіконня у мене були заставлені розсадою. На одному кущі росли 40 помідорів "Чері".
Розсада росте на кухні та в кімнаті, де багато сонячного світла. На одному підвіконні вміщуються 15 горщиків. Торік Ігор Філіпенко посадив помідори з насіння. У ґрунт висадив літом минулого року.
"Помідори виросли середнього розміру, тому що їм потрібно більше сонця та тепла. У мене у квартирі +14 градусів, а треба, щоб було +20, не вище. Я купив червоні ультрафіолетові лампочки, які вмикаю ввечері, що був кращий фотосинтез. На вулиці мороз, а я збираю врожай. Цього року вродило кілограм помідорів. Разом з сім'єю смакували ними на Різдво".
Землю для помідорів Ігор Філіпенко не купує. З його слів, у магазинах чорнозем не продають. Набирає її у посадці та приносить додому. "Мені подобається сам процес, коли помідори ростуть. Дуже подобається доглядати за ними. Коли квітне хатній помідор, то для мене він має ще ліпший запах, ніж ґрунтовий".
За смаком вирощені помідори також відрізняються від куплених, говорить чоловік. Та й зберігатися довго теж не будуть, тому що зіпсуються.
"Помідори зберігаються максимум два-три дні і якщо їх не з'їсти, вони просто зігниють, тому що вирощенні без будь-якого добрива. На розсаду я обираю найкращий помідор, вибираю з нього насіння, висушую його та сію. Після того, як зібрав урожай, землю не замінюю, вона служитиме мені ще з 5 років. Також не удобрюю, хіба можу полити чаєм, адже там є поживні речовини. Мій батько теж полюбляв садити вдома овочі, думаю, що це передалось мені від нього".
Нині у своїй квартирі Ігор Філіпенко вирощує перець. "Це смачний, великий, солодкий перець, який продають у супермаркетах. Він у мене тільки проріс. Думаю, що скуштую його вже літом".