Нацбанк покращив оцінку падіння ВВП за минулий рік і погіршив прогноз на 2023 рік


Нацбанк покращив оцінку падіння ВВП за минулий рік і погіршив прогноз на 2023 рік

Фото: depositphotos.com

Національний банк покращив оцінку падіння реального ВВП до 30,3% за 2022 рік. Оцінку переглянуто завдяки кращим результатам третього кварталу, а також швидкій адаптації частини бізнесу та населення до нових умов, повідомляє пресслужба НБУ.

Внаслідок енергетичного терору з боку Росії спад ВВП України у четвертому кварталі 2022 року досяг 35% у річному обчисленні.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес у Telegram: коротко про важливе

Національний банк очікує на незначне зростання реального ВВП у 2023 році на 0,3%.

Погіршення прогнозу порівняно з жовтневими оцінками зумовлене насамперед наслідками енергетичного терору, а також переглядом основного припущення щодо тривалості збереження ризиків безпеки.

У прогнозі передбачається, що протягом 2023 року вдасться уникнути значних додаткових руйнувань енергетичної інфраструктури, а бізнес та влада вживатимуть ефективних заходів для нівелювання наслідків вже зруйнованих потужностей.

Зростанню економіки у 2024–2025 роках сприятимуть зниження ризиків безпеки разом із відновленням повноцінної роботи портів, збільшенням урожаїв, поступовим відновленням виробничих потужностей, налагодженням логістики та пожвавленням внутрішнього попиту, зокрема завдяки поверненню вимушених мігрантів, а також м’яка фіскальна політика.

Завдяки всім цим чинникам 2024 року реальний ВВП України зросте на 4,1%, а 2025 року економічне зростання прискориться до 6,4%, прогнозує НБУ.

  • 27 грудня 2022 року Міністерство економіки оцінило падіння ВВП України у 2022 році на рівні 32%.
  • 26 січня 2023 року НБУ дав прогноз щодо інфляції на три роки. Чекає на уповільнення до 6,7%.
  • 26 січня НБУ зберіг облікову ставку на рівні 25%.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Джерело

Новости Украины