Національно-культурні об’єднання Запорізької області проголосили меморандум на підтримку єдності незалежної України

21 лютого в Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці відбулася громадянська акція «Україна єдина, незалежна», та проголошення «Меморандуму національно-культурних об’єднань Запорізької області». Захід  відбувся на честь Міжнародного дня рідної мови за підтримки Департаменту культури та інформаційної політики Запорізької обласної державної адміністрації, Асоціації національних меншин Запорізької області.

Представники польської, грецької, вірменської, ромської, кримськотатарської та ряду інших спільнот розмірковували, з чим для них асоціюється Україна: гостинна щедра, мудра, сильна. Як наголосив заступник директора Департаменту культури та інформаційної політики облдержадміністрації Павло Мяло, мова є важливим елементом інформаційної безпеки. Не випадково, саме зараз Запорізька обласна рада  підтримала Програму розвитку та функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя Запорізької області на 2022-2026 роки ( рішення Запорізької обласної ради від 15.02.2022 № 70):

— Сьогодні караїмська та кримськотатарська мова знаходяться фактично під забороною в Автономній республіці Крим, але ми демонструємо єдність всіх національних спільнот  та відсутність міжнаціональних та релігійних конфліктів. 

Очільник Асоціації національних меншин Запорізької області Науфаль Хамдані наголосив:

— Ми підтримуємо Україну у ці складні часи, а українська мова нас об’єднує. Міжнародний день рідної мови проходить під гаслом «Зберігаємо мову батьків – шануємо українську».

Керівники й представники національно-культурних товариств розповіли про свою роботу з підтримки української держави, про службу у Збройних силах України представників різних національностей. 

 Під час заходу  разом з настоятелем Вірменської апостольської церкви Юсіком Нуріджаняном та імамом Ісламського культурного центру «Віра» Мухаммадом Мамутовим всі присутні молилися за мир в Україні. 

Зворушливо прозвучав гімн України, виконаний представниками різних національностей українською мовою під час заходу.

Представники національно-культурних об’єднань Запорізької області  ухвалили спільний меморандум, висловивши підтримку Збройним силам України та наголосивши — «Україна — наш дім!». 

У «Меморандумі національно-культурних об’єднань Запорізької області» говориться: 

«Історично так склалося, що на Запорізькій землі проживають  представники більше 130 національностей. Вони безпосередньо причетні до освоєння та розбудови краю, багато з них разом з українцями розділили жахіття війн, голодоморів, репресій, але залишилися тут і продовжують жити, працювати, народжувати дітей. 

Наші серця сьогодні б’ються в унісон саме з Україною. Для усіх нас вона стала другою Батьківщиною, рідною землею. Всі ми маємо свої рідні мови, традиції, які зберігаємо, але з великою повагою ставимося ми  до української мови та культури.

Багато з наших синів і дочок у 2014 році встали на захист свободи України, пішли у добровольчі батальйони, до лав Збройних сил України, активно долучилися до волонтерського руху. Хтось змушений був змінити місце проживання у зв’язку з подіями в Криму, окупованій частині Луганської та Донецької областей і знову обрав Україну!

І зараз, коли ворог кожної миті може напасти на Україну, ми нікуди звідси не їдемо – лишаємося тут. 

Ми впевнені, що Збройні сили України здатні захистити нашу рідну землю, забезпечити мир та спокій у регіоні.

З усією упевненістю ми заявляємо, що хочемо жити у мирній, вільній, єдиній, демократичній Україні, де є місце людям всіх національностей і вірувань, хочемо самі створювати своє майбутнє.

Хай звучить на цій благословенній Богом  землі дитячий сміх, плинуть у світи мелодійні пісні. 

Єднаймося, шановна запорізька родина, єднаймося, щоб зберегти нашу землю, яка стала рідною, і робимо все можливе для її мирного майбутнього!»

Департамент культури та інформаційної політики

 

Источник

Новости Украины