Нацкомісія порекомендувала перейменувати Запоріжжя – назва не відповідає стандартам

Нацкомісія порекомендувала перейменувати Запоріжжя – назва не відповідає стандартам

Фото: wikipedia.org

Запоріжжя може одержати нову назву. Національна комісія зі стандартів державної мови, яка є центральним органом виконавчої влади, вважає, що нинішня назва міста не відповідає стандартам та запропонувала розглянути іншу назву. Про це зазначено у списку рекомендацій регулятора.

У підготовленому професорами університетів різних регіонів України список із 1400 міст та сіл включає і Запоріжжя. Йдеться про перелік населених пунктів, які рекомендується перейменувати відповідно до закону «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізації топонімії».

На думку Нацкомісії, Запоріжжя може не відповідати лексичним нормам української мови, зокрема стосуватися російської імперської політики. У зв’язку з цим влада порекомендувала обґрунтувати доцільність збереження поточної назви міста або запропонувати альтернативу.

Для цього місцевій владі надали 6 місяців. В іншому випадку питання буде передано на розгляд парламентської комісії.

На цю пропозицію вже відреагував ексголова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. Він назвав рекомендацію Нацкомісії «некомпетентною» і такою, що не відповідає законодавству.

— Маячня. Пропозиції комісії виходять далеко за межами передбаченого законом про деколонізацію. Це – кричуща некомпетентність на межі з провокацією, — написав він у своєму Фейсбуці.

Від влади Запоріжжя поки що реакції не було. Жодних офіційних коментарів з цього приводу не було.

Джерело

Новости Украины