Найвідоміші астрономічні обсерваторії світу: де подивитися на зірки

На жаль, полетіти у космос вдається не всім. Зате побачити його незвідані глибини може кожен. Сьогодні ми зануримося у таємничий світ галактик. Тож куди поїхати задля магічного видовища — читайте нижче.

Відео дня

Європейська південна обсерваторія і телескопи, Чилі 

Міжнародна астрономічна організація з головним офісом у німецькому місті Гарнінґ. Її основні станції розташовуються у пустелі Атакама. У Параналі знаходиться найбільший телескоп світу. 

Комплекс складається з чотирьох оптичних інструментів, кожен з яких має дзеркало діаметром 8,2 метра. З його допомогою можна зазирнути в глибини космосу з дивовижною точністю.

Сюди дозволяють приїжджати у суботу та неділю. Однак, необхідно заздалегідь зареєструватися на сайті. До речі, у Ла-Сильї знаходиться High Accuracy Radial velocity Planet Searcher — високоточний спектрограф, який використовують для пошуку екзопланет.

Обсерваторія Маунт-Вілсон, США

Звели у 1908 році. Тут розташовується один із найбільших телескопів у Західній півкулі. Відвідати астрономічний центр можна безкоштовно. 

Обсерваторію побудували на горі Вільсон на висоті 1742 метри над рівнем моря. До речі, локацію обирали не навмання. Саме тут найсприятливіші умови для спостереження — повітря спокійніше, ніж в інших частинах Північної Америки.

Також тут розміщується 100-дюймовий телескоп Гукера. Саме через нього відомий астроном Едвін Габбл зробив революційне відкриття. Він довів, що Всесвіт розширюється, а також що існують й інші галактики, окрім Чумацького шляху. Дослідження стало основою для сучасної космології та підтвердженням теорії Великого вибуху. 

Приїхати сюди можна з початку квітня до кінця листопада.

Обсерваторія Гріффіта, США  

Зведення атракції розпочалося у 1933-му, а вже у 1935-му сюди прийшли перші відвідувачі. Станцію назвали на честь американського промисловця Гріффіта Дженкінса Гріффіта. Саме філантроп подарував місту землю для будівництва астрономічного центру. 

Тут туристи зможуть подивитися на зорі через знаменитий 12-дюймовий телескопZeiss. До речі, локація часто зустрічається у фільмах, зокрема в картинах Ла-Ла Ленд (2016), Термінатор: Генезис (2015) та Трансформери (2007).

Обсерваторія Мауна-Кеа, США 

Комплекс телескопів розмістили на вершині однойменного вулкана. Найвища точка — 4190 метрів над рівнем моря. Віддаленість від цивілізації та сприятливий клімат створили ідеальні умови для оптичних спостережень. 

Працівники станції організовують зіркові тури, а також надають безкоштовний доступ до астрономічних приладів. Туристи можуть приїжджати сюди щовечора.

Гринвіцька королівська обсерваторія, Велика Британія

Заснував король Карл II у 1675-му. У той період її використовували для уточнення координат, а потім відправляли їх мореплавцям. Сьогодні тут працює музей. У ньому зберігається колекція різноманітних предметів. Зокрема, інструменти, що застосовували для спостереження за меридіанами та 28-дюймовий екваторіальний телескоп Грабба 1893 року.

Південноафриканська астрономічна обсерваторія, ПАР

Побудували у 1972-му на висоті 1800 метрів над рівнем моря. Нині тут розміщується найбільший у південній півкулі оптичний телескоп із діаметром головного дзеркала 1100 сантиметрів. 

До речі, на території станції офіційно проводять екскурсії, під час яких можна подивитися на зірки. 

Національний парк Тейде, Іспанія

Найбільший в Іспанії. Входить до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Тут розміщується однойменна обсерваторія з десятками величезних телескопів. 

Цікавий факт: на острові діють закони, які регулюють світлове забруднення та повітряний рух літаків.  

На території станції організовують екскурсії, під час яких можна спостерігати не лише за зірками, а й за активністю Сонця. Зокрема, побачити сонячні плями та спалахи. Щоб потрапити на лекцію, необхідно попередньо зареєструватися на сайті.

Дуже Великий Масив імені Карла Янського, США

Обсерваторія розташовується на плато Сан-Агустін. Тут розміщується 27 радіотелескопів заввишки 25 метрів. Всі вони поставлені у вигляді латинської літери «Y».

Щорічно у денний час доби тут приймають туристів. А в кожну першу суботу місяця тут проводять тури та екскурсії з гідами. До речі, локацію можна побачити у декількох фільмах, зокрема, у стрічці «Термінатор: Спасіння» 2009 року.

Якщо хочеться дотягнутися до зірок, прямуйте до цих астрономічних атракцій.  

Раніше OBOZ.UA розповідав про гору, на вершині якої розміщена стара обсерваторія. 

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новости Украины