Напад на Салмана Рушді у США: письменник на ШВЛ і може втратити око


Напад на Салмана Рушді у США: письменник на ШВЛ і може втратити око

Фото: EPA

Британський письменник Салман Рушді став жертвою нападу у США і, найімовірніше, втратить око. Про це повідомив його агент Эндрю Уайли.

Читайте нас в Telegram: тільки важливі та перевірені новини

«Новини нехороші. Салман, найімовірніше, втратить одне око; розірвані нерви на руці; внаслідок удару ножем пошкоджено печінку», – цитує заяву агента Reuters. За даними поліції, він також отримав поранення в шию.


Напад на Салмана Рушді у США: письменник на ШВЛ і може втратити око

75-річний Рушді готувався виступити з лекцією в громадській організації у місті Четуква на заході штату Нью-Йорк, коли на сцену вискочив чоловік з ножем і напав на письменника. Нападника затримали, поліція повідомила, що ним виявився 24-річний житель міста Ферв’ю, штат Нью-Джерсі.

Мотиви нападника поки що точно не встановлені, але це може бути пов’язано із творчістю Рушді.

Рушді написав 14 романів, але найбільш відомий завдяки написаній у 1988 році книжці «Сатанинські вірші». Багато мусульман вважають цю книжку богохульною, а верховний лідер Ірану аятола Хомейні видав фетву з наказом вбити Рушді.

З 2000 року письменник живе у США, був президентом американського PEN.

Міжнародний PEN категорично засудив напад на письменника. «Салман є шанованим і відомим письменником, який роками стикається з погрозами через свою роботу. Ніхто не має ставати жертвою переслідування, не говорячи вже про напади, за мирне вираження своїх поглядів. Бажаємо нашому дорогому другу якнайшвидшого одужання. Наші думки з ним і його родиною», – йдеться в заяві.

Джерело

Новости Украины