«Наш край» вимагає від уряду гідних умов праці для медиків у розпал боротьби з COVID-19

Позиція*

В розпал боротьби з черговою хвилею COVID-19 неприпустимі затримки зарплат та відмова в «ковідних» надбавках для медичних працівників. Адже це провокує дефіцит лікарів і медсестер і негативно впливає на показники смертності внаслідок коронавірусу. Про це заявив співголова політичної партії «Наш край», народний депутат Сергій Шахов.

«Проти головних лікарів, яким все ж виплачують надбавки, порушують кримінальні справи або за результатами «спеціальних перевірок» від лікарень вимагають повернути кошти, які ті раніше отримали за ковідними пакетами. Місцеві влади, які мали б підтримати медичні заклади, спонукають керівників лікарень зменшувати ставки своїм співробітникам, аби зменшити зарплатний фонд», — повідомив Сергій Шахов.

Нагадав Сергій Шахов і про критичну ситуацію з киснем, у якій МОЗ вирішив заробити гроші, обрікаючи на смерть тисячі українців.

«Обурює цинізм Міністерства охорони здоров’я, яке у критичній ситуації з постачанням кисню у лікарні вимагає за його транспортування більше, ніж коштує сам кисень на ринку. І це при тому, що кілька металургійних заводів надали країні його безкоштовно», — наголосив співголова «Нашого краю».

Народний депутат вказав на фактичні цифри, які відверто демонструють, як влада підготувалася до нової хвилі коронавірусу.

«По-перше, 2020 року з коронавірусного фонду безпосередньо на медицину було витрачено лише 23% — 19,5 млрд грн із 66,5 млрд грн. На «Велике будівництво» з коронавірусного фонду було виділено на третину більше, ніж на медицину, — 25,7 млрд грн (38%). По-друге, під час перегляду держбюджету на 2021 рік з 40 млрд грн збільшених видатків лише 2 млрд грн (5%) направили на реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування населення. А на «Велике будівництво» було спрямовано в 7 разів більше, ніж на медицину, — 15 млрд грн (38% із 40 млрд грн). По-третє, у проєкті держбюджету на 2022 рік передбачено 2,6 млрд грн на закупівлю вакцин, а на виплату лише відсотків за раніше взятими кредитами на «Велике будівництво» в 6 разів більше — 16 млрд грн. І нарешті, у цьому та 2022 роках у бюджеті не передбачено жодних компенсацій бізнесу та громадянам від запровадження червоних зон карантину», — сказав Сергій Шахов.

«Наш край» вимагає переглянути держбюджет на 2021 рік з метою:

— збільшення виплат медикам,

— запровадження додаткових статей на компенсацію бізнесу та громадянам, які несуть збитки від запровадження червоних зон;

— внесення додаткової статті на закупівлю кисню, а не лише на будівництво кисневих станцій, які з’являться лише через півроку, тобто після затухання поточної хвилі коронавірусу. Це дозволить оперативно вирішити проблему дефіциту кисню.

Водночас у бюджеті на 2022 рік необхідно передбачити створення коронавірусного фонду з цільовим призначенням безпосередньо на медицину та доплати медикам, пов’язаним з лікуванням від коронавірусу.

Источник

Новости Украины