Наступний великий контрнаступ ЗСУ, ймовірно, буде на Бердянськ та Мелітополь

Следующее большое контрнаступление ВСУ, вероятно, будет на Бердянск и Мелитополь

На думку Euronews, наступний великий контрнаступ України, ймовірно, буде на Бердянськ та Мелітополь цієї зими.

Співробітник американського аналітичного центру "Атлантична рада" Пітер Дікінсон вважає, що Україна планує і має здійснити атаку, доки земля промерзла, щоб не втратити динаміку. До того ж новий наступ важливий з точки зору збереження підтримки міжнародної спільноти та «демонстрації того, що їхні величезні фінансові та військові зусилля дають результат».

За словами Дікінсона, ЗСУ потрібно зберегти набраний темп після того, як у вересні було звільнено Харківську область і потім — Херсон.

"Цей наступ може виявитися масштабнішим порівняно з настанням у районі Херсона, він необхідний, щоб ізолювати від поповнення російські війська з боку Криму", — зазначив експерт.

Дедалі більше експертів сходяться на думці, що найближчим часом у війні в Україні може настати переломний момент. Пітер Дікінсон заявив, що Україна накопичує війська та боєприпаси для нового масштабного наступу.

"Україна збирає війська та боєприпаси для нової великої атаки на російські позиції", — сказав він.

Полковник армії США у відставці Ліам Коллінз заявив, що навесні наступати буде складніше, тому слід очікувати на удар України ще взимку. Бійцям ЗСУ простіше діяти у складних умовах, порівняно з ЗС РФ, чию логістику порушено і моральний дух зламано. Єдина перевага російських військ у тому, що їх багато.

Дікінсон вважає, що найочевидніше місце для удару ЗСУ — у районі Приазов'я. Наступ у районі Бердянська чи Мелітополя дозволить ізолювати російські війська та відрізати постачання з Криму. До того ж такий наступ може виявитися масштабнішим порівняно з настанням у районі Херсона, де російські сили виявилися, по суті, відрізаними та заблокованими.

Поки що російські війська окопуються на меншій території, тому їх складніше вибити. У той же час у ЗС РФ немає можливостей для відповіді вогневою потужністю. Вони лише накопичують артилерійські системи, але в тактичному та стратегічному сенсі такий підхід не дає істотних переваг. Руйнування ліній постачання російських військ дозволить ЗСУ зайняти значні території, найімовірніше, до кінця зими.

Сюрприз від ЗСУ Україна може застати росіян зненацька, публікуючи неправдиві відомості. Пітер Дікінсон вважає, що може статися щось подібне, що передувало настанню в Харківській області, коли перед початком бойових дій неодноразово повідомлялося про настання в іншому районі.

Нагадаємо, що ЗС РФ втратила в Україні 250 тисяч солдатів та 70% ракет. Саме так французький адмірал Ерве Блежан оцінив втрати російських військ.

Раніше повідомляли, що глава "Енергоатому" розповів, як повернути контроль над Запорізькою АЕС. Петро Котін вважає, що створити зону безпеки навколо ЗАЕС не можна, тож можливий лише силовий сценарій повернення контролю над ЗАЕС.

Джерело

Новости Украины