Навіщо Росія влаштовує істерію навколо Молдови та Придністров’я

Навіщо Росія влаштовує істерію навколо Молдови та Придністров'я

Фото: REUTERS/Vladislav Culiomza​

Росія підвищує градус напруги на південно-західному кордоні України. Тут наявні спроби провести державний переворот у Молдові за допомогою проросійських сил у цій країні та налякати наступом на Україну з боку Придністров’я.

Як доказ можна розглядати антиурядові протести, що пройшли днями в Молдові, в яких в основному брали участь проросійські сили і навіть були помічені громадяни Росії, як це було на так званому референдумі в Криму, куди їх звозили автобусами. Протести пройшли незабаром після того, як президент Молдови Майя Санду озвучила інформацію про план Кремля щодо підготовки державного перевороту в країні, який їй передали українські спецслужби.

Український Генштаб не має планів щодо нападу на Придністров’я

У зв’язку зі зростаючим напруженням прем’єр-міністр Молдови Дорін Речан заявив про необхідність демілітаризації Придністров’я та якнайшвидшого виведення з регіону російського військового контингенту. Кремль у відповідь на це заявив, що на Придністров’ї готують наступ ЗСУ, і ініціював військові збори в регіоні. У Придністров’ї місцеве «міністерство оборони» від імені російського миротворчого контингенту 27 лютого запросило охочих (місцевих чоловіків до 55 років, придатних до військової служби) на тримісячні «військові збори», що стартували 1 березня.

У російському міноборони договорилися навіть до того, що Україна нібито готує поблизу Придністров’я радіоактивну провокацію.

У відповідь президент України Володимир Зеленський заявив, що це саме РФ влаштовує провокації проти Молдови та України, використовуючи Придністров’я. За його словами, від початку війни з території Придністров’я лунали постріли у бік України.

— Зараз вони вкидають інформацію, що на контактній лінії Придністров’я та України є якісь непорозуміння. Ми бачимо, що там є постріли. Вони кажуть, що Україна збирається зайти на територію Трансністрії. Вони чітко розуміють, що ми поважаємо територіальну цілісність Молдови та вважаємо, що територія Придністров’я — це територія незалежної держави Молдова. І вони постійно провокують, — сказав Зеленський.

Український експерт із Молдови та Придністров’я Ігор Рейтерович переконаний, що український Генштаб не має планів щодо нападу на Придністров’я.

– Україна не веде загарбницькі війни. І це було б дивно – напали на нас, а ми нападаємо ще на когось. Це не логічно. Інша річ, якщо росіяни нападуть на Україну з боку Придністров’я, то з метою своєї безпеки і Київ може запровадити свої війська туди для усунення цієї загрози. Але потім ця територія все одно буде передана Молдові. Але поки що Україна розглядає лише оборону своєї території на кордоні з Придністров’ям, і нічого більше, — вважає експерт.

На доказ цих слів у Держприкордонслужбі повідомили, що Сили оборони України будують фортифікаційні споруди на ділянці кордону з невизнаним Придністров’ям. Цій ділянці кордону приділяється особлива увага, тому що провокації ворога можливі будь-якої миті.

— З моменту повномасштабного вторгнення Сили оборони посилили цей (кордон з Молдовою та Придністров’я. – Ред.) напрям, відбувається не лише посилення контролю, а й будівництво інженерно-фортифікаційних споруд. Через підступність ворога ми розуміємо, що будь-якої миті можуть бути провокації. Ми маємо бути готовими до всього, — заявив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

Україна не дасть Росії захопити Молдову

На Заході також чітко розуміють, що все те, що відбувається у Молдові та Придністров’ї, — провокації з боку Росії, спрямовані як на дестабілізацію у регіоні, так і на розпилення українських військових сил.

Заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане попередив, що Росія намагатиметься атакувати Молдову не військовим шляхом, а спробуватиме паралізувати її гібридною війною. Як пояснив Джоані, інструменти, які використовуються Росією в Молдові, включатимуть спроби викликати хаос у діяльності органів державної влади, внутрішню дестабілізаційну діяльність через соціальні протести чи кібератаки.

— Деякі паралелі із Кримом є. Тут і там були російські військові контингенти, тут і там роздавали російські паспорти, використовувалася гібридна війна. Але є й відмінності із 2014 роком. По-перше, сама Молдова робить висновки з кримської історії та готується протидіяти російській загрозі. Окрім цього, вже зараз реакція Заходу на це однозначна – вони бачить загрозу з боку Москви для Кишинева. Якщо у 2014 році вони багато на що в Україні закривали очі, то зараз цього немає, оскільки вони вже не мають такого страху перед Росією. А по-третє, є Україна, яка сама не допустить російського вторгнення до Молдови. Ми просто можемо збивати їхні літаки та топити кораблі з десантом, який намагатиметься захопити нашого сусіда, – пояснює експерт Ігор Рейтерович.

Що пишуть ЗМІ

Москва хоче створити нову міграційну кризу

Deutsche Welle пояснює, навіщо Росія створює та підживлює істерію навколо Придністров’я хибними повідомленнями про сфабриковану концентрацію українських сил на кордоні з Придністров’ям. Таким чином Москва хоче спровокувати хвилю внутрішніх біженців із Придністров’я до Кишинева, щоб створити додаткову кризу для молдавської влади. Паралельно проросійські політики в Кишиневі розбурхують настрій і знову закликають людей до антиурядових протестів.

— Після двох кремлівських комюніке, переданих з інтервалом менше 24 годин, в яких Росія порушує небезпеку вторгнення України в придністровський регіон Республіки Молдова, МЗС Росії також транслювало третє, в якому Росія попереджає США, НАТО та Україну про те, що «напад на Придністров’я буде вважатися нападом на Росію» і що «дії, які створюють небезпеку в Придністров’ї, змусять Росію захищати своїх громадян, миротворчі сили та склади боєприпасів у регіоні», — повідомляє Deutsche Welle. Одним словом, це той самий сценарій, за яким відбувалося захоплення Криму та частини Донбасу.

Politico:

— Молдова, яка межує з Україною, зазнає зростання тиску з боку Москви з початку повномасштабного вторгнення Росії в лютому минулого року. Молдавський уряд давно звинувачує Росію, яка розміщує солдатів у Придністров’ї на сході, в розпалюванні заворушень у країні, включаючи протести в столиці Кишиневі для покарання за її проєвропейський курс.

BBC:

– Вторгнення Росії в Україну та його економічні наслідки завдали шкоди всьому світу, але особливо сильно постраждала одна східноєвропейська країна – Молдова. Маленька країна, розташована між Румунією та Україною, зіткнулася з тиском з боку проросійських опозиційних партій.

Опозиційні політики намагаються отримати вигоду з економічного невдоволення, влаштовуючи щотижневі акції протесту по всій країні. Серед противників виділяється популістська та проросійська партія «Шор», очолювана олігархом-втікачем в Ізраїлі Іланом Шором. Партія Шора стверджує, що поліпшення відносин із Кремлем призведе до збільшення постачання дешевого російського газу.

Джерело

Новости Украины