НАЗК склало протокол на Шмигаля, прем’єру загрожує штраф з відстороненням від посади

НАЗК склало протокол на Шмигаля, прем'єру загрожує штраф з відстороненням від посади

Фото: t.me/Denys_Smyhal

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков склав адміністративний протокол стосовно прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. Про це 11 січня повідомила пресслужба НАЗК.

— Прем’єр-міністр України вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 1728 КУпАП, оскільки незаконно розголосив інформацію про викривача, яка стала йому відома у зв’язку з виконанням службових обов’язків, — заявили в агентстві.

НАЗК запросило прем’єр-міністра для ознайомлення з протоколом на 10 січня, але він не з’явився і не повідомив про причини неявки. Тому НАЗК скерувало протокол для розгляду до суду за місцем вчинення правопорушення. 

— Якщо суд визнає Дениса Шмигаля винним у вчиненні адміністративного правопорушення, то на посадовця буде накладено штраф з позбавленням права обіймати певні посади на один рік, що буде підставою для внесення відомостей стосовно нього до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення, — заявили в НАЗК.

За даними НАЗК, прем’єр-міністр розглянув повідомлення про корупцію від викривача — працівниці Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ), дав доручення опрацювати повідомлення і за результатами поінформувати заявника та Кабінет міністрів України.

При цьому серед посадових осіб, яким було доручено розглянути повідомлення, зазначено й голову КРАІЛ Івана Рудого, про протиправні дії якого й повідомлялося. Дізнавшись про це, посадовець виніс на розгляд і особисто проголосував за відкриття дисциплінарного провадження і відсторонення працівниці від займаної посади.

Згідно із законодавством, викривача не може бути притягнуто до дисциплінарної відповідальності чи піддано з боку його керівника або роботодавця іншим негативним заходам впливу. НАЗК склало протокол стосовно голови КРАІЛ Рудого 5 січня. Якщо його визнають винним, то на посадовця буде накладено адміністративне стягнення, а також його буде внесено до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення. Розгляд справи за складеним НАЗК протоколом здійснюватиме Шевченківський районний суд Києва.

«Агент НАБУ» Євген Шевченко першим в Україні отримав 350 тисяч доларів США винагороди (понад 13 мільйонів гривень) як викривач корупції. Голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України Мустафа Найєм може розраховувати на майже дев’ять тисяч доларів (близько 336 тисяч гривень) винагороди як викривач корупції.
Джерело

Новости Украины