НБУ показав попередню концепцію цифрової гривні


НБУ показав попередню концепцію цифрової гривні

Фото: пресцентр НБУ

Національний банк представив банкам, небанківським фінустановам та ринку віртуальних активів проєкт концепції е-гривні – цифрових грошей Національного банку України. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Е-гривня – електронна форма грошової одиниці України, яка буде прямим зобов’язанням центрального банку. Її ключове призначення – ефективно виконувати всі функції грошей, доповнюючи готівкову та безготівкову форми гривні, пояснюють у НБУ.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес у Telegram: коротко про важливе

Національний банк розглядає та опрацьовує три можливих варіанти використання е-гривні, від яких залежатимуть її дизайн та основні характеристики:

1. е-гривня для роздрібних безготівкових платежів із можливим функціоналом «програмованих» грошей: для здійснення цільових соціальних виплат, зниження державних витрат на адміністрування та контроль цільового використання коштів, а також використання технології смартконтрактів для програмування різноманітної логіки розрахунків залежно від настання тих чи інших обставин та фактів.

2. е-гривня для використання у сфері, пов’язаній з обігом віртуальних активів, наприклад, для обміну, забезпечення випуску та інших операцій із віртуальними активами.

3. е-гривня для забезпечення транскордонних платежів.

Остаточна концепція е-гривні буде готова після консультації з учасниками ринку.

Водночас Нацбанк, як і більшість центробанків світу, підходитиме до питання випуску власної цифрової валюти виважено і з огляду, зокрема, на потенційний вплив її на фінансову систему країни.

Національний банк відкрив проєкт «е-гривня» у вересні минулого року.

  • 5 листопада НБУ пом’якшив валютні обмеження та скасував бланкове рефінансування для банків.
  • 10 листопада НБУ фіксує зростання депозитів населення у валюті та гривні.
  • 23 листопада в НБУ запевнили, що банківська система зберегла стабільність після ракетного обстрілу Росії.

Приєднуйтесь до нас у Facebook та беріть участь у дискусіях

Джерело

Новости Украины