«Не працює п’ять років». Чому ремонтують фонтан на площі у Чернівцях та як його оновлять

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Так зараз виглядає фонтан на площі Пресвятої Марії. Фото: Суспільне Чернівці

На площі Пресвятої Марії у Чернівцях відремонтують фонтан, який не працює останні п'ять років. На це з міського бюджету виділять майже 7 мільйонів гривень.

Заступник міського голови Василь Зазуляк каже, що отримували звернення від місцевих про занедбаний вигляд площі. Реконструкція всієї площі вартує десятки мільйонів гривень, тому вирішили оновлювати поступово — почнуть з фонтану. Розповідаємо, чому вирішили проводити ремонт зараз та що планують змінити.

"Туристів сюди водимо рідко"

Фонтан на площі Пресвятої Марії звели у 2008 році до святкування 600-річчя Чернівців, розповіла Суспільному екскурсоводка Аліна Біла. Раніше на площі була тільки турецька криниця з білого мармуру – там можна було качати питну воду. Наразі резервуари у поганому стані.

Фонтан та колодязь не працюють щонайменше п'ять років, каже Біла. Також на фонтані поламана плитка, а на площі – бруківка. За словами екскурсоводки, раніше туристи любили фотографуватися на площі й проводити час на оглядовому майданчику – наразі обурюються станом площі, тому Біла рідко водить туди туристів.

"До фонтану туристи спускаються поламаними сходами – це вже погане враження. Ми прийшли подивитися на поламані сходи й фонтан, який не працює? Ну, пофотографуємося біля арки й велосипеду, але це не те, заради чого треба йти на площу", – каже Аліна Біла.

Так зараз виглядає фонтан на площі Пресвятої Марії. Фото: Суспільне Чернівці

Зараз екскурсоводка проводить частину екскурсії на оглядовому майданчику площі. Каже, звідти дивляться на фонтан та раритетний велосипед – так не впадає в око незадовільний стан площі.

"Якщо реставрувати фонтан, то це треба робити комплексно. Плитка й бруківка теж мають бути відреставровані – це дрібні деталі, які найчастіше впадають в очі перехожим. Якщо це зробити, то площа стане топовим місцем для чернівчан та туристів".

Чому вирішили проводити ремонт

Фонтан відремонтують, бо отримували багато звернень від місцевих про те, що площа – це історична частина міста й вона занедбана, розповів Суспільному заступник міського голови Василь Зазуляк. Ще до повномасштабного вторгнення вартість реконструкції площі становила десятки мільйонів гривень, тому вирішили ремонтувати поступово: спочатку реконструювати фонтан, потім відремонтувати бювет й оновити мощення.

"Великі проєкти ми свідомо не розпочинаємо, бо розуміємо, що це точно не на часі. А фонтан – це фактично приведення до ладу. Зараз тут небагато людей, бо, певно, їм некомфортно. Тут все розбито, фонтан не працює. А він би зараз знадобився чернівчанам, щоб прохолодитися й менше відчувати спеку", – розповідає Зазуляк.

Фото: Суспільне Чернівці

Хто ремонтує фонтан

"На жаль, не можна зберегти обладнання для фонтану, тому потрібно закуповувати нове. Також приміщення для обладнання замале, його будуть добудовувати. Опісля реконструюємо чашу", – каже Зазуляк.

Ремонтувати фонтан буде підприємство "Діон Україна" – воно єдине взяло участь у тендері. Згідно з тендерною документацією, планують відремонтувати чашу фонтану, улаштувати покриття з гранітних плит навколо нього, встановити водопровідні труби та закупити хімічні препарати для запуску фонтану. Також відремонтувати частину території довкола фонтану.

Завершити роботи підрядник має до кінця жовтня 2023 року. За словами Зазуляка, тоді фонтан запустять у тестовому режимі, повноцінно він запрацює у наступному сезоні.

Читати ще

Читати ще Ремонт фонтану за майже 7 млн грн в Чернівцях: що планують зробити

Читати ще У мікрорайоні Чернівців розпочали реконструкцію скверу за понад 16 мільйонів гривень

Читати ще У Чернівцях біля клубу «Роша» відремонтують мережі й вулицю

Новости Украины