“Неприємно називати власну адресу”: у межах деколонізації на Буковині потрібно перейменувати ще орієнтовно 200 вулиць

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Клішківчанин Віктор. Суспільне Чернівці

Чотири роки на вулиці Пушкіна проживає Ганна. Каже, для неї немає значення, як називається вулиця.

"Мені нічого не заважає. Для мене перейменовувати вулицю не треба, я ще скільки маю жити? Хіба для молоді треба", – каже жінка.

Клішківчанка Анна. Суспільне Чернівці

Її сусідка Ганна з чоловіком живуть на цій вулиці понад 50 років. Перейменування вулиць підтримує й вважає, що так потрібно вшановувати полеглих військових.

"Ми на цій вулиці будувалися та починали все з нуля. Якщо настав такий час, то, певно, треба змінювати назву. Зараз є стільки загиблих, то вулиць стількох немає. Нехай називають вулиці їхніми іменами", – розповідає Ганна.

Клішківчанин Павло проживає на вулиці Мічуріна. Він вважає, що люди звикли до цієї назви й змінювати її не потрібно, але не проти, якщо її перейменують на честь українського діяча чи військового. Водночас місцевий житель Євген проти перейменування вулиць під час війни, вважає, це потрібно робити після її завершення. У громадських обговореннях він участі не брав. Каже, не чув, що їх проводять.

"Не перейменовуватимемо до кінця війни"

З 2021 року у громаді перейменували понад 50 вулиць, 11 з них назвали на честь загиблих бійців. Напередодні щоразу проводили громадські слухання, розповіла у коментарі Суспільному начальниця відділу організаційної роботи Іванна Недорубан.

Зараз в громаді залишилося перейменувати понад 30 вулиць. Зокрема, Лермонтова, Мічуріна, Пушкіна та Гагаріна. Для цього проводили обговорення, втім жителі у них не брали участі. Через це перейменування відтермінували до завершення воєнного стану.

"Вирішили, що це – не нагальна потреба. З січня голова громади має право одноосібно перейменовувати вулиці, але такого розпорядження не було. Він хотів вислухати думки усіх людей", – каже Недорубан.

Табличка вулиці Мічуріна у Клішківцях. Суспільне Чернівці

Вулиці може перейменувати начальник ОВА

Загалом в області перейменували понад 1 500 вулиць. Водночас залишилося орієнтовно 200. Ця цифра не остаточна, бо в частині громад ще уточнюють інформацію про перейменування, розповіла у коментарі Суспільному заступниця начальника обласної адміністрації Альона Атаманюк.

"Є 12 громад, які перейменували всі необхідні вулиці, у трьох громадах взагалі не було таких вулиць. Щодо решти – уточнюємо. Є громади, в яких, за нашими даними, стара назва, а вони на сесії вже вулиці перейменували", – каже Атаманюк.

Остаточна кількість не перейменованих вулиць буде відома на початку липня. Опісля в області запрацює робоча група, яка аналізуватиме пропозиції нових назв. Атаманюк каже, якщо громада не перейменувала вулицю рішенням сесії або розпорядженням голови, це може зробити начальник ОВА.

"Важливо головам громад разом із жителями визначитися, поки вони мають право зробити це самостійно. Звичайно, ми будемо питати повторно й надсилати запити в громади, щоб вони надали нам назви, які обговорювали, але не затвердили".

Результати роботи комісії оприлюднять та впродовж десяти днів проводитимуть громадські обговорення, щоб врахувати думки буковинців. Опісля робоча група матиме ще одне засідання – якщо в області залишаться не перейменовані вулиці, їх назви змінять рішенням голови ОВА. Зроблять це в обов'язковому порядку до 27 липня.

Читати ще

Читати ще Які вулиці у Чернівцях перейменували від початку повномасштабного вторгнення — перелік

Читати ще «Пушкін і Толстой стали подразниками». Як у Чернівцях перейменовують вулиці — інтерв’ю з історикинею

Повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села команді Суспільне Чернівці — пишіть на пошту редакції новин: [email protected]

Новости Украины