Німеччина заявила, що пропозиція Польщі передати ЗСУ комплекси Patriot була несподіваною для Берліна


Німеччина заявила, що пропозиція Польщі передати ЗСУ комплекси Patriot була несподіваною для Берліна

Томас Баггер (фото — ЕРА)

Німеччина здивована польською відповіддю на пропозицію Берліна передати Польщі ЗРК Patriot, в якій Варшава запропонувала надіслати ці батареї ППО війську України. Про це заявив Rzeczpospolitą посол ФРН у Польщі Томас Баггер, додавши, що для Берліна ця пропозиція стала несподіванкою.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

За його словами, польський уряд знає різницю між територією НАТО та територією країн, які не входять до Альянсу.

Якби ФРН пристала на пропозицію з Варшави, ЗРК довелося б укомплектувати німецькими військовими, зазначив дипломат, а це суперечить політиці Берліна і НАТО загалом про неучасть (безпосередню) у цій війні.

«Ці ЗРК є частиною обороноздатності НАТО, зараз просто нереально використовувати їх за межами цієї території», – заявив Баггер.

Також читайте: Patriot для України. Що пропонує Польща та як ця ППО допоможе у війні з РФ

Він визнав, що Німеччину застала зненацька пропозиція з Варшави.

Коли Баггера запитали, чи знав заздалегідь про польське рішення генерал США (головнокомандувач військами НАТО в Європі), який завідує розгортанням ЗРК, дипломат відповів: «Це розмови, які велися на іншому рівні, ніж мій. Посольство Німеччини у Варшаві не брало участі».

На уточнювальне запитання, чи закрито тепер тему передання «Петріотів» Силам оборони України, посол ФРН сказав, що Берлін зараз «оцінює відповідь Польщі».

«Я не хочу спекулювати, чи ми продовжуватимемо говорити про це. <…> Так чи інакше, Німеччина вже поставила Україні дуже сучасну систему ППО IRIS-T SLM. Українці це дуже цінують», – додав він.

ДОВІДКА. ЗРК Patriot – американська система ПРО/ППО. Польща обрала її як основу для щита середньої дальності навесні 2015 року. До кінця 2022 року дві батареї (16 пускових установок) мають бути поставлені армії Польщі. Наразі у Польщі дислоковано дві батареї армії США. Бундесвер мав 36 батарей Patriot за часів холодної війни, зараз – 12 (дві з них – у Словаччині).

Видання зазначає, що його співрозмовники серед експертів вважають, що навчання українських військових використанню цієї техніки займе кілька місяців (польські вивчають її на базі США на дев’ятимісячному курсі).

Також у будь-якому разі згоду на відправлення ЗРК до України мають надати у Вашингтоні.

  • Наприкінці жовтня 2022 року військові ЗСУ заявили, що IRIS-T SLM показала 100% результат — «хочемо, щоб німці наростили виробництво».
  • На початку листопада Берлін передав Україні додатковий боєзапас для IRIS-T SLM, оскільки початковий був швидко витрачений через масовані ракетні удари країни-терориста РФ.

Читайте також: Повітряні сили про потреби у ППО: Сподіваємось на Patriot і більше NASAMS, вони мають 12 країн

Джерело

Новости Украины