Норвегія передасть Україні два взводи систем ППО NASAMS


Норвегія передасть Україні два взводи систем ППО NASAMS

NASAMS (Фото: Raytheon)

Під час візиту до Києва міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам анонсував передачу двох взводів систем протиповітряної оборони NASAMS у співпраці зі США. Про це повідомили в Міністерстві оборони Норвегії.

Читайте нас в Telegram: тільки важливі та перевірені новини

«Україна має критичну потребу захистити себе від ракетних атак, і Норвегія допоможе», – сказав він, додавши, що Україна неодноразово зверталася до міжнародних партнерів з проханням надати більше і кращі системи ППО.

Зазвичай до складу одного взводу входять 3-4 пускові установки.

Глава Міноборони заявив, що його країна також готова провести навчання для українських військових з використання та обслуговування NASAMS.

У міністерстві зазначають, що продовження російських атак на українську інфраструктуру підкреслює необхідність подальшого вдосконалення протиповітряної оборони України.

NASAMS (Norwegian/National Advanced Surface to Air Missile System) – розроблений норвезькою фірмою Kongsberg Defence & Aerospace спільно з американською фірмою Raytheon мобільний ЗРК для знищення повітряних об’єктів противника (БПЛА, балістичні ракети, гелікоптери, літаки, крилаті ракети тощо) на середніх та малих висотах за будь-яких метеоумов. Може вражати цілі на відстані до 180 км і висоті до 21 км. Батарея ЗРК покоління II складається з 12 пускових установок (кожна несе шість ракет), восьми радарів, одного центру управління вогнем, однієї машини з електронно-оптичною камерою та одного автомобіля Tactical Control Cell. Імовірність враження цілі однією ракетою – 85%. Максимальна швидкість цілі – 1 км/с. Взято на озброєння в Норвегії у 1994 році. Випущено три покоління ЗРК.

  • 7 листопада 2022 року в Україну прибули перші NASAMS.
  • 15 листопада президент Володимир Зеленський прозвітував про успішну роботу NASAMS.
  • 10 січня 2023 року глава Міноборони Канади Аніта Ананд заявила, що її країна придбає у США систему протиповітряної оборони NASAMS для передачі Україні.

Читайте також: Зеленський відповів на петицію мешканки Запоріжжя про NASAMS для захисту міста від ракет росіян

Джерело

Новости Украины