Норвегія ухвалила п’ятирічний пакет допомоги Україні на $7,2 млрд


Норвегія ухвалила п'ятирічний пакет допомоги Україні на $7,2 млрд

Фото: depositphotos.com

Парламент Норвегії схвалив багаторічну масштабну програму підтримки України. На неї виділять близько 75 мільярдів норвезьких крон (майже 7 мільярдів євро). Про це інформує пресслужба норвезького уряду.

«Я дуже задоволений наявністю такої широкої підтримки щодо цієї програми для України, яка діятиме упродовж наступних п’яти років, тобто і за парламенту наступного скликання. Ми разом засуджуємо війну Росії проти України та підтримуємо легітимне право українського народу захищатися», — заявив прем’єр країни Йонас Гар Стьоре.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес в Telegram: коротко про важливе

До засідання парламенту також в онлайн-форматі приєднався президент України Володимир Зеленський і подякував парламентарям норвезького Стортингу за підтримку України. 

«Норвезький внесок у це історичний. Ви допомагаєте нам із протиповітряною обороною, яка захищає наші міста від російського терору, ви допомагаєте нам протитанковою зброєю, ви допомагаєте нам із відновленням енергетичної інфраструктури після ударів російських ракет і іранських дронів. А тепер ви створюєте дуже важливий прецедент довгострокового фінансування країни, яка захищає свою незалежність і право кожної країни жити відповідно до міжнародного права», – заявив глава держави. 

Програма передбачена на пʼять років. Тобто щороку Норвегія виділятиме Україні 15 мільярдів крон (1,3 мільярда євро). У 2023 році з цих виплат половина піде саме на військову допомогу Україні.

Крім цього, гроші спрямують на гуманітарну діяльність в Україні та сусідніх країнах, на підтримку громадянської інфраструктури та, за можливості, на реконструкцію. 

  • У грудні 2022 року Норвегія та Світовий банк підписали угоду про передачу норвезькою стороною $100 млн на ремонт об’єктів інфраструктури України.
  • 2 лютого 2023 року Норвегія обіцяла збільшити допомогу Україні, гроші виділять із власного фонду добробуту.
  • 3 лютого Норвегія підтвердила, що замовить у Німеччині 54 танки Leopard 2.

Джерело

Новости Украины