Нові кредити бізнесу України. На що дають гроші в кредит підприємцям

В складний час війни український бізнес потребує підтримки. Багато підприємств змушені були зупинити свою роботу, а ті, що продовжують функціонувати, стикаються з численними проблемами. Держава та комерційні банки пропонують низку кредитних програм, спрямованих на стимулювання економіки та допомогу підприємцям. Лише в травні 2024 року підприємці отримали 823 кредити на майже 2 з половиною мільйони гривень.

Які існують популярні програми кредитування для бізнесу

  1. Державна програма «Доступні кредити 5-7-9». Вона передбачає кредитування малого та середнього бізнесу під 5%, 7% або 9% річних залежно від цілей кредитування. Максимальна сума кредиту — 50 млн грн, срок — до 3 або 5 років. Отримати кредит можна у 23 державних банках. ПриватБанка вже декілька років залишається лідером з видачі позик за програмою “Доступні кредити 5-7-9”.
  2. Кредити з міжнародною підтримкою. Міжнародні фінансові інституції пропонують кредити українським підприємствам на пільгових умовах. Процентні ставки та умови кредитування можуть варіюватися залежно від програми та банку.
  3. Мікрофінансові організації. МФО видають нові кредити онлайн та найбільше підкуповують своєю лояльністю до клієнтів та простотою отримання позики. До того ж компанії часто проводять акції та вибір пропозицій є досить широким.

На що можна витратити кредитні кошти

Використання кредитних коштів залежить від цілей бізнесу. Ось деякі з найпоширеніших напрямків:

  • Інвестування в основні засоби. Воно включає в себе купівлю нового обладнання, техніки, нерухомості тощо.
  • Збільшення обігових коштів. Це може бути корисно для фінансування таких видатків, як виплата зарплат, оренда та комунальні послуги.
  • Рефінансування існуючих боргів. Перекредитування може допомогти знизити процентні ставки та покращити умови погашення кредиту.
  • Розширення бізнесу. Для підприємця актуальним буде відкриття нового магазину, вихід на новий ринок або запуск нового продукту.

Найбільше кредитів бізнесу зараз беруть в таких сферах: сільське господарство, роздрібна та оптова торгівля, ремонт автомобілів, переробна промисловість, пошта та кур’єрська діяльність, перевезення, будівництво.

Альтернатива кредитуванню

Окрім кредитів, українському бізнесу також доступні гранти від держави та міжнародних організацій. Гранти не потрібно повертати, але для їх отримання потрібно виконати певні умови та пройти конкурсний відбір. Інвестиційні фонди та ангели-інвестори також можуть вкласти кошти у ваш бізнес в обмін на частку власності.

Загалом, під час вибору кредитної програми або іншого джерела фінансування важливо ретельно зважити всі плюси та мінуси, порівняти пропозиції різних банків та установ, а також вибрати те, що найкраще відповідає вашим потребам та можливостям.

Новости Украины