Новий президент Бразилії висловився за мир: сподівається, що Україна і Росія домовляться


Новий президент Бразилії висловився за мир: сподівається, що Україна і Росія домовляться

Фото: EPA

Обраний президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва у суботу, 31 грудня, висловив сподівання на закінчення війни в Україні. Про це повідомила його пресслужба у Twitter після зустрічей Лули да Сілви з представниками України й Росії, які приїхали на його інавгурацію.

Читайте нас в Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Під час розмови з головою верхньої палати парламенту РФ Валентиною Матвієнко він «висловив прагнення Бразилії до миру та знаходження сторонами спільної мови для припинення конфлікту».

На окремій зустрічі з першою віцепрем’єркою України Юлією Свириденко Лула заявив, що в Бразилії «існує традиція захищати цілісність націй» і його країна готова до переговорів з ким завгодно заради миру.

Агентство Reuters пише, що від правління Лули очікується набагато активнішу позицію Бразилії на світовій арені після чотирьох років правління президента Жаїра Болсонару.

На початку терміну президент Бразилії збирається відвідати США, Китай та Аргентину, а канцлер Німеччини Олаф Шольц і президент Франції Емманюель Макрон можуть відвідати його у Бразилії не пізніше січня.

  • У липні президент Володимир Зеленський розкритикував нейтральну позицію Бразилії щодо війни Росії проти України.
  • У жовтні в Бразилії обрали нового президента, але його позиція щодо України також неоднозначна. У травні 2022 року в інтерв’ю TIME Лула заявив, що Україні потрібно було «домовлятися активніше», а Україна мала відмовитися від шляху до ЄС та НАТО заради миру.

Читайте також: «Ми також воювали проти загарбників». Президент Анголи засудив вторгнення Росії в Україну

Джерело

Новости Украины