Обіг зброї та боєприпасів у Кіровоградській області. Як його контролюють

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Начальник Головного управління поліції в Кіровоградській області Роман Козьяков. Суспільне Кропивницький

Нині в області забрали майже всю зброю, яку видали в перші дні повномасштабного вторгнення, сказав Роман Козьяков.

"В області 1751 одиниця (зброї – ред.) була видана на руки. Її видавали свідомим громадянам. Відповідно, у нас був час – доба-дві, коли можна було її облікувати належним чином. Нині область має статус тилової, тому майже всю її – 1751 одиницю – повернули. Залишилось 45 одиниць зброї, які перебувають на руках у громадян. Це здебільшого військові й ті категорії, які її потребують".

Зі слів начальника поліції, під час воєнного стану в області фіксують випадки вибухів боєприпасів в побуті.

"Цього року зареєстрували 17 випадків застосування зброї, серед якої були гранати".

Один з таких випадків стався у квітні на вулиці Василя Нікітіна у Кропивницькому. Внаслідок вибуху були пошкоджені три машини.

Одним зі шляхів, як гранати та зброя потрапляють в область, є їх привезення із зони бойових дій, сказав Роман Козьяков.

"Граната-сувенір має ознаки статті Кримінального кодексу України "Незаконне зберігання, перевезення вибухівки або вогнепальної зброї". Випадків, коли військові привозять боєприпаси із зони бойових дій в нас небагато, оскільки і військова служба правопорядку, і керівництво військових частин належно працюють. Працюють у нас постійно блокпости в області. До їх функціоналу належить виявлення незаконного перевезення і транспортування зброї. Її забирають, документують це, порушують кримінальне провадження".

Зі слів прокурора, знаходячи зброю у військових, встановлюють її походження. Це може бути зброя втрачена підрозділами Збройних сил України під бойових дій, викрадена або привласнена. Ще одна категорія – трофейна, яка не перебуває на обліку в підрозділах Збройних сил.

Новости Украины