«Облагороджуємо майданчик та отримуємо дозволи». Власник ділянки в Чернівцях прокоментував будівництво

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Будівництво в Садгорі

Власник ділянки на "Горі кохання" в Садгорі Сергій Ілащук прокоментував роботи, які там проводять. За його словами, створюють місце, яке приваблюватиме туристів, та облагороджують оглядовий майданчик. Зараз займаються отриманням дозволів на будівельні роботи.

Територія відкрита для людей, які хочуть прийти на оглядовий майданчик пішки. В'їзд для авто перекрили шлагбаумом у 2019 році, щоб зменшити кількість сміття, яке після себе залишали відвідувачі.

Про це власник ділянки Сергій Ілащук розповів у коментарі Суспільному.

За його словами, вісім років тому йому запропонували купити цю ділянку.

"Я, як і будь-хто на моєму місці, не зміг відмовитись. Хочу зазначити, що я не знаю, кому саме "Гору кохання" міська рада передала на безоплатній основі", — каже Ілащук.

За словами Ілащука, відколи ділянку приватизували, платили за прибирання території, також прибирати допомагали волонтери. Через те, що це не давало результату, у 2019 році прийняв рішення перекрити в'їзд для авто. Зараз шлагбаум також залишають, щоб не розікрали будматеріали.

"Ми намагаємось облагородити оглядовий майданчик для відвідувачів, та створити нове місце, яке буде приваблювати, а не відштовхувати туристів. Ми займаємось дозволами на будівництво і зовсім скоро це питання буде закрите. Зараз люди приходять сюди, роблять пропозиції одруження і територія не служить місцем для п'яних пікніків", — каже Ілащук.

Що відомо про будівництво на "Горі кохання"

У Садгорі на "Горі кохання" розпочали будівельні роботи. У міськраді кажуть, що територія вже понад 10 років перебуває у приватній власності, водночас дозволів на будівництво немає, тому ці роботи можуть бути самовільними.

Згідно з генеральним планом міста, на вулиці Ванди Василевської у Садгорі були сформовані чотири земельні ділянки на 0,12 гектара. Вони були призначені для колективного садівництва, розповів у коментарі Суспільному директор міського департаменту урбаністики та архітектури Андрій Тимофійчук. У 2013 році їх безоплатно передали у приватну власність чотирьом різним людям.

"Використали механізм з земельного кодексу, коли людина має право безплатно приватизувати ділянку в межах міста за цільовим призначенням. Тоді містобудівна документація передбачала на тих ділянках територію колективних садів", – каже Тимофійчук.

За його словами, у 2016 році усі ділянки викупив один власник, який звернувся до міської ради, щоб цільове призначення землі змінили на комерційне використання. Міська рада ухвалила таке рішення, бо після 2014 року у генеральному плані міста на тих ділянках була передбачена зона громадської забудови, відповідно, там можна будувати комерційні об'єкти.

Тимофійчук каже, що через відсутність дозволу на будівництво чи початок будівельних робіт планують інспектувати ділянку. Водночас немає підстав, щоб повернути землі у комунальну власність. Питання повернення ділянки у власність громади можуть розглянути, якщо це ініціюють чернівчани чи депутати міськради.

Що відомо про власника ділянки Сергія Ілащука

  • Сергій Ілащук — підприємець, який понад 18 років займається роздрібною торгівлею з лотків і на ринках, йдеться на платформі YouControl. Також він займається оптовою торгівлею, зокрема електронним і телекомунікаційним устаткуванням; залізними виробами, водопровідним і опалювальним устаткуванням; деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням. Також іншою роздрібною торгівлею.

Читати ще

Читати ще На «Горі кохання» у Чернівцях зводять будинок, у міськраді кажуть – будівництво самовільне

Новости Украины