Обстріл лікарні Охматдит: Офіс генпрокурора встановив одного з можливих причетних

Наслідки обстрілу лікарні Охматдит. Київ, 10 вересня 2024 року. Суспільне Новини/Аліна Бурцева

Офіс генпрокурора спільно зі слідчими Служби безпеки встановили одного з причетних до обстрілу дитячої спеціалізованої лікарні Охматдит 8 липня 2024 року. Це нинішній командувач військово-повітряних сил РФ генерал-лейтенант Сергій Кобилаш.

Про це повідомив генпрокурор Андрій Костін, який разом з прокурором Міжнародного кримінального суду Карімом Ханом відвідав лікарню, передає кореспондентка Суспільного.

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан на території дитячої лікарні Охматдит, яка була пошкоджена внаслідок ракетної атаки РФ. Київ, 10 вересня 2024 року. Суспільне Новини/Аліна Бурцева

У час, коли Росія завдала ракетного удару по дитячі лікарні у Києві, Кобилаш обіймав посаду командувача дальньої авіації військово-повітряних сил повітряно-космічних сил РФ. А після атаки на Охматдит його підвищили і призначили командувачем військово-повітряних сил РФ.

Слідство встановило, що російський генерал 8 липня приблизно о 9:15 наказав підпорядкованим йому підрозділом завдати удар по будівлі Охматдиту крилатою ракетою Х-101 з бомбардувальника Tу-95МС.

Як повідомили в СБУ, літак піднявся у повітря з аеродрому неподалік міста Оленєгорськ, а запуск ракети здійснив над Саратовською областю на відстані майже 600 км від кордону України.

В повітряний простір України ракета увійшла в районі Чернігівщини і почала маневрувати, постійно змінюючи траєкторію польоту через території чотирьох областей. Як зазначили в СБУ, це свідчить, що ракета була запрограмована для максимального "обходу" української ППО. Приблизно о 10:45 російська Х-101 влучила у відділення інтенсивної та еферентної терапії гострих та хронічних інтоксикацій лікарні Охматдит.

"Це призвело до загибелі двох цивільних людей. Одна з них — молода лікарка. Другий загиблий – це дідусь маленької пацієнтки. Щонайменше 34 цивільні людини отримали травми різного ступеня тяжкості. Серед постраждалих 9 дітей", — сказав генпрокурор.

На місці події правоохоронці виявили залишки російської ракети з маркуванням, яке свідчить, що вона була виготовлена на базі російського конструкторського бюро "Радуга" у другому кварталі 2024 року.

"За період розслідування СБУ спільно з Офісом генпрокурора провела колосальну роботу. Ми допитали 112 потерпілих і 50 очевидців, провели вибухотехнічні, судово-медичні та інші експертизи, проаналізували відео з камер відеоспостережень", — заявив заступник голови СБУ Сергій Наумюк.

Пошкоджений внаслідок ракетної атаки РФ корпус лікарні Охматдит. Київ, 10 вересня 2024 року. Суспільне Новини/Аліна Бурцева

За словами генпрокурора Костіна, російському генералу заочно повідомили про підозру за порушення законів та звичаї війни, що поєднане з умисним вбивством і вчинене за попередньою змовою групою осіб. Максимальна санкція передбачає довічне позбавлення волі.

"Ми координуємо всі наші дії у цьому провадженні з офісом прокурора МКС і розглядаємо всі можливості взаємодії, починаючи з надання матеріалів нашої справи до передачі цього провадження до Міжнародного кримінального суду. Результати національного розслідування, які вже досягли наші прокурори і слідчі, лише посилять базу, підготовлену Офісом прокурора Міжнародного кримінального суду", — наголосив Костін.

Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду вже розслідує провадження щодо Сергія Кобилаша, зокрема щодо обстрілів під його керівництвом енергетичної інфраструктури України. МКС видав ордер на його арешт за воєнні злочини і злочини проти людяності.

"Ми працюємо пліч-о-пліч з генеральним прокурором Костіним, з командою СБУ та інших спеціалізованих установ України, щоб переконатися, що ми отримаємо факти. Ми зможемо оцінити ,чи було скоєно злочини. Судді міжнародного кримінального суду уже видали ордери на арешт. Не тільки проти Путіна і Львової-Бєлової. Крім того, є чотири ордери на арешт, які видані в зв'язку із атаками на енергетичну інфраструктуру", — сказав своєю чергою прокурор МКС Карім Хан.

Що відомо про обстріл НДСЛ "Охматдит" у Києві 8 липня

Зранку 8 липня на Київщині та в Києві працювали сили ППО через ракетну атаку РФ. Уламки впали в семи районах столиці. Загинули 33 людини, більше сотні були поранені.

Зокрема, під час ранкового ракетного обстрілу столиці постраждала дитяча лікарня "Охматдит". Війська РФ цілеспрямовано запустили по дитячому медзакладу ракету Х-101.

Унаслідок атаки РФ на дитячу лікарню там загинули двоє людей (родич пацієнта і лікарка), за медичною допомогою звернулися 32 поранених.

10 липня в столичній лікарні помер хлопчик, який на момент удару по "Охматдиту" був у критичному стані в реанімації.

Ракета повністю зруйнувала корпус токсикології та пошкодила ще 4. Постраждали 10 хірургічних відділень, 5 онковідділень, 2 соматичні відділення, інтенсивна терапія, 2 реанімації, операційні блоки, відділення радіології та променевої терапії, частина онкогематологічної лабораторії. Дітей, які перебували на лікуванні в "Охматдиті", евакуювали в інші медзаклади.

Після атаки 8 липня в "Охматдиті" не було світла, кисню та водопостачання, розповідав міністр охорони здоров'я Олег Ляшко.

Окрім виділених урядом 9 липня на відновлення дитячої лікарні 100 мільйонів гривень, виділять ще додаткові 300 мільйонів гривень, заявив президент Володимир Зеленський.

У день обстрілу фандрейзингова платформа UNITED24 та Monobank запустили збір благодійних коштів на відбудову "Охматдиту". Оголошену суму — 100 мільйонів гривень — вдалося зібрати менше ніж за 3 години.

Два корпуси дитячої лікарні "Охматдит", які поруйновані російським ракетним ударом 8 липня 2024 року, не підлягають відновленню. На будівництво нового корпусу спрямують, зокрема, і благодійні кошти.

Міжнародні партнери, меценати та організації продовжують перераховувати кошти на допомогу дитячій лікарні. Деяких тяжкохворих пацієнтів "Охматдиту" перевезли на лікування в інші країни. Зокрема, вісім дітей прийняла на лікування Німеччина.

Джерело

Новости Украины