Обстріли цивільної інфраструктури, загиблі та поранені люди: що відбувається на Сумщині. Онлайн

За інформацією: Суспільне Суми.

Будинок у який влучив безпілотник, Суми, вересень, 2024 р. Віталій Педенко/Суспільне Суми

Минуло пів року після влучання безпілотника в багатоповерхівку у Сумах. Суспільне дізналось, як нині живуть колишні мешканці будинку, які втратили житло та як міська влада планує готувати уцілілу частину багатоповерхівки до опалювального сезону.

Вдень у Сумах було чути звуки вибухів. О 15:52 у Повітряних силах повідомляли, що була зафіксована керована авіаційна бомба у напрямку Сум.

Збільшилась кількість постраждалих внаслідок російської атаки по Сумах 28 вересня. За інформацією управління охорони здоров'я, відомо про 28 постраждалих. На стаціонарному лікуванні залишаються 17 пацієнтів. Семеро людей у важкому стані, зазначили у міськраді. Загалом відомо про десятьох загиблих людей.

На Сумщині вибухотехніки поліції знешкодили “Шахед”, який не вибухнув при падінні.

«Шахед», який виявили на Сумщині. ГУНП в Сумській області

Зранку 1 жовтня армія РФ завдала авіаудару по цивільній інфраструктурі Есманьської громади Шосткинського району на Сумщині. Внаслідок цього загинула людина, ще двоє зазнали поранень. Мова про село Уланове, як уточнив Суспільному голова громади Сергій Мінаков. За його словами, чоловіка загиблої жінки вже прооперували, його життю нічого не загрожує. Інший мешканець у важкому стані.

Крім цього, армія РФ завдала удару по селу Яструбщина Есманської громади. У населеному пункті є зруйновані будинки, поранених людей немає, додав Сергій Мінаков.

У поліції повідомили, що минулої під обстрілами було 43 населених пункти. Внаслідок ударів поранено двох цивільних, пошкоджено лікарню, промисловий об'єкт, 6 приватних житлових будинків, транспортні засоби, а також сталося загоряння сухої рослинності. За даними фактами слідчими поліції розпочаті кримінальні провадження за ст. 438 "Порушення законів та звичаїв війни" Кримінального кодексу України.

Вночі та зранку було 40 обстрілів Сумської області. Всього зафіксували 82 удари з різного озброєння. Обстрілів зазнали Сумська, Білопільська, Річківська, Миропільська, Краснопільська, Великописарівська, Новослобідська, Шалигинська та Есманьська громади.

Вночі 1 жовтня у небі над Сумщиною сили протиповітряної оборони області знищили 5 “шахедів, повідомили в ОВА.

30 вересня

30 вересня військові РФ здійснили 97 обстрілів прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 183 вибухи. Обстрілів зазнали 15 громад області. Унаслідок ударів з боку РФ двоє людей поранені.

У Сумах поховали Андрія Ганжалу та Тетяну Тіхонову, які загинули через удар "шахедами" по лікарні 28 вересня.

Депутати Сумської міської ради проголосували за присвоєння звання "Почесний громадянин міста Суми" 19 загиблим захисникам України. Відповідне рішення ухвалили сьогодні першим під час сесії. Посвідчення "Почесний громадянин м. Суми" вручать рідним загиблих Героїв.

Звання отримали: Роман Бойко, Максим Ткаченко, Олексій Козир, Дмитро Долгов, Едуард Булава, Роман Кунець, Денис Тригуб, Василь Прокопенко, Артем Бабенко, Сергій Ласуков, Павло Доценко, Руслан Тітов, Антон Пишний, Сергій Мірошниченко, Вадим Остапенко, Сергій Дяченко, Микола Новохатський, Олександр Майковський, Роман Лисенко.

Військові РФ дронами атакували лікарню у Глухівській громаді, там поранена 58-річна медсестра. Кореспондент Суспільного з місця події повідомив, що вибух стався близько 13:20. У медзакладі вибиті шибки, також пошкоджені дві машини.

За процесуального керівництва Шосткинської окружної прокуратури проводиться досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Сумський донорський центр потребує другої негативної групи крові. Здати її можна з 7:30 до 14:00 за адресою: пров. Громадянський, 2.

Правоохоронці отримали повідомлення про замінування ТРЦ "Мануфактура" у Сумах. На місці працюють рятувальники, повідомили кореспондентам Суспільного.

Пізніше Суспільному повідомили, що перевірку завершили, інформація про замінування не підтвердилася.

Комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Сумської громади продовжила дистанційну форму роботи закладів дошкільної та позашкільної освіти громади. Це зумовлено складною безпековою ситуацією та довгостроковими повітряними тривогами.

Минулої доби 29 вересня російська армія завдала 280 ударів по території Сумської області. Загалом обстріляли 50 населених пунктів регіону. Відомо про дев'ятьох поранених.

Вночі та зранку російська армія здійснила 20 обстрілів Сумщини, зафіксовано 71 вибух. Обстрілів зазнали Білопільська, Краснопільська, Великописарівська, Новослобідська, Есманьська, Шалигинська, Ямпільська, Середино-Будська громади.

Вночі у небі над Сумщиною ППО збила 8 “Шахедів”. Про це повідомили у Сумській ОВА.

Про події серпня можна прочитати тут, тут, тут. Про події вересня — тут, тут, тут, тут, і тут.

Новости Украины