Фахівці ДУ «Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» закликають громадян завчасно створити запас питної та технічної води.
Зберігати воду питну потрібно в закритих ємностях. За потреби зробіть позначення «Вода для пиття», «Вода для технічних потреб», «Вода для господарських потреб». Треба робити 2–3-добовий запас.
Також можна використовувати питну воду з бюветів, колодязів, шахтних криниць.
Для пиття та приготування їжі воду потрібно кип’ятити не менше 10 хвилин від моменту закипання. Це ефективний метод знезаражування води.
Воду з відкритих водойм можна використовувати тільки для технічних цілей.
Одеситів закликали пам»ятати, що за умови використання для пиття води з неперевірених джерел є ризик спалахів інфекційних хвороб.
Якщо з’являються ознаки інфекційних захворювань — підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі в животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склера очей, висипи на тілі, поява гнійників тощо — негайно зверніться по медичну допомогу, не допускайте самолікування, тому що перебіг багатьох інфекційних хвороб змінний і може бути незвичним.