Одеські медики дають важливі рекомендації

В усіх сімейних амбулаторіях Одеси можна безкоштовно обстежитися на гепатити та інші інфекції за допомогою мультитесту: 1 крапля крові – 15 хвилин – 4 аналізи (вірусні гепатити В та С, ВІЛ, сифіліс).

Також безкоштовне тестування на гепатити та ВІЛ можна пройти в усіх міських медзакладах Одеси. Кошти на закупівлю тест-систем виділяються з бюджету Одеси за Міською цільовою програмою протидії ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, гепатитам та наркоманії «Фаст Трек Одеса» (Fast Track Odesa).

У разі отримання позитивного результату тесту на гепатит В або С слід звернутися до свого сімейного лікаря, який направить пацієнта на подальшу діагностику та лікування.

Пацієнти, які мають вірусний гепатит С, можуть бути повністю вилікувані. Понад 95% пацієнтів з вірусним гепатитом С повністю одужають після три- або шестимісячного прийому ліків. Чим раніше розпочати лікування, то вищими будуть шанси на одужання.

Лікування вірусного гепатиту В довготривале. Однак завдяки вчасному та регулярному прийому ліків розвиток хвороби можна значно стримати. Лікування від вірусного гепатиту В можна також отримати безоплатно.

Від гепатиту В існує ефективна специфічна профілактика — вакцинація. Три щеплення дають захист на все життя: перше робиться в пологовому будинку на першу добу від народження дитини, друге та третє — у 2 місяці та 6 місяців у дитячій поліклініці. Вакцинація від вірусного гепатиту В водночас захищає людину і від гепатиту D. Вакцини проти гепатиту С не існує.

Особливо важливою є профілактика вірусних гепатитів під час війни, оскільки підвищується ризик поранень, травм та інших ситуацій, при яких можливе інфікування гепатитами В та С парентеральним шляхом.

Як зазначають одеські медики, крім вакцинації від гепатиту В, профілактика гепатитів В і С включає:
— користування одноразовими медичними інструментами (шприци, голки, крапельні системи) та засобами індивідуального захисту (рукавички, окуляри) при контакті з біологічними рідинами;
— стерілизація багаторазових інстрементів (манікюрний, стоматологічний, хірургічний, лабораторний, а також інструмент для пірсингу, татуажу);
— використання бар’єрної контрацепції;
— регулярне тестування.

Вірусні гепатити A та Е передаються фекально-оральним шляхом — під час вживання інфікованої їжі або води.

Профілактика:
— дотримання правил гігієни — миття рук з милом, особливо після користування санвузлом, відвідування громадських місць, перед приготуванням їжі;
— миття овочів, фруктів, зелені, належна термічна обробка м’яса;
— вживання води відомої якості, краще бутильованої або кип’яченої.

Источник

Новости Украины