Офіційно від обласної військової адміністрації: ситуація в області станом на ранок 5 березня

Розпочато 10-ту добу потужного спротиву російському вторгненню, а також героїчного протистояння підрозділів, які підпорядкованні Командуванню угруповання військ “Південь” й Українського народу.

На сьогоднішній день, — повідомляють у ЗОВА,  ворог-окупант стикається з постійним опором в Запорізькій області та усвідомлюючи протиправність своїх дій:

 продовжує обстріли цивільного населення,

 завдає ракетно-бомбових ударів по об’єктах критичної інфраструктури та житлових будинках, лікарнях, дитячих садках,

 використовує жінок, дітей та літніх людей в якості “живого щита».

Не полишаючи планів щодо оточення всіх населених пунктів Запорізької області та міста Запоріжжя, окупанти намагаються нарощувати зусилля з метою завдати удару по флангам наших підрозділів, що обороняються, розгромити їх та продовжити наступ на Запоріжжя.

Підрозділи Командування угруповання військ “Південь”, ТрО та інших силових структур тримають визначені рубежі на всіх напрямках, а на окремих напрямках контратакують та змушують ворога відступати з втратами, порушують тилові комунікації та завдають нищівних ударів.

 Сьогодні в ночі підрозділи артилерії угруповання військ “Південь” три рази нанесли вогневе ураження противнику на маршрутах його просування. На жаль, про всі наші успіхи ми поки що не можемо розповісти, щоб не зірвати задумане. Але повірте, у свій час все стане відомо, — висловлюють переконання військові.

 Ситуація в деяких населених пунктах Запорізькій області тяжка, але люди героїчно виходять на протести проти окупантів. Дії російських окупаційних військ є прямим порушенням Гаазької і Женевської конвенції.

 4 березня 2022 року Головою Запорізької обласної військової адміністрації було розіслане розпорядження головам районних військових адміністрацій, керівникам територіальних органів центральних органів виконавчої влади, сільським, селищним, міським головам, керівникам закладів освіти, охорони здоров’я, керівникам суб’єктів господарювання всіх форм власності, яким він дав роз’яснення Закону України про відповідальність за колабораціонізм.

Варто зазначити, що метою прийнятого закону є встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність — за співпрацю з державою-агресором, її окупаційною адміністрацією та/або її збройними чи воєнізованими формуваннями можна отримати від десяти до п’ятнадцяти років ув’язнення з конфіскацією майна, — йдеться у повідомленні обласної військової адмінітстрації.

Відділ комунікацій Запорізької обласної ради

 

Источник

Новости Украины