Окупанти кажуть, що в 2024-му розроблять містобудівну документацію Бердянська — новини Бердянська

Що собою представляв український варіант документу, за яким мало розвиватися місто, поки в нього не зайшли війська загарбників?

Окупанти кажуть, що в 2024-му розроблять містобудівну документацію Бердянська Площа Єдності з номеру готелю «Бердянськ». Джерело: Мандрівки Україною і не тільки

Черговий намір від росіян – майстер-план та генплану міста

Реалізацією, начебто, займатиметься Єдиний науково-дослідний і проектний інститут просторового планування.

Відповідну інформацію озвучив на форумі: «Інтеграція 24: перспективи розвитку нових територій» начальник Майстерні регіонально-територіального розвитку №2 ЄІПП РФ Віталій Кравченко.

Наявність майстер плану та генплану передбачає формування концепції розвитку та розбудови населеного пункту. За два роки окупації Бердянська містяни фіксують лише занепад міської інфраструктури.

 

Що передбачає Генплан українського Бердянська?

Документ містить основні проблеми, ключові сильні сторони, пріоритетні напрямки розвитку тощо.

1. Основні проблеми міста: незадовільний стан міської інженерної інфраструктури (значне зношення інженерних мереж, недостатня потужність головних інженерних споруд); активізація небезпечних геологічних процесів; незадовільний стан дорожньої мережі (обмежена пропускна спроможність магістральної мережі центральної частини міста, зростаючий транспортний потік).

2. Ключові сильні сторони міста: значний курортно-рекреаційний потенціал; потенційний транспортний потенціал: проходження в зоні впливу міста автомобільного транспортного коридору ЧЕС (Стамбул-Рені-Одеса-Миколаїв-Херсон-Бердянськ-Маріуполь-Ростов), залізничного транспортного коридору ЧЕС (Чорноморська Економічна Співдружність) Харків-Симферополь з відгалуженням до Бердянську; розвинута мережа зовнішніх автошляхів (міжнародні автодороги М-18 та М-26)

Вид на Ліски і Бердянський порт. Джерело: Мандрівки Україною і не тільки

3. Бердянськ відноситься до багатофункціонального типу міст. Найбільш доцільним є збереження на перспективу трьох головних функцій господарської діяльності міста – промисловості, зовнішнього транспорту й курортно-рекреаційної сфери. Незважаючи на зростання невиробничої сфери, місто в перспективі повинно зберегти статус промислового центра, що спеціалізується на наукоємних високотехнологічних галузях машинобудування, легкої та харчової промисловості

4. Перспективи розвитку курортно-рекреаційних установ базуються на необхідності ефективного використання як природних лікувальних, так і територіальних ресурсів. Для подальшого розвитку курортно-рекреаційної сфери важливе значення має визначення порогової межі природно-рекреаційної ємності території, що є лімітуючим фактором для подальшого екологічно збалансованого використання території. Для Бердянська цей показник визначений на рівні 142 000 осіб.

Детальніше ознайомитись з відновленим Генеральним планом міста можна на офіційному сайті Бердянської територіальної громади.

Источник

Новости Украины