Окупанти катували і розстрілювали жителів Балаклії, коли тікали з міста

Про тортури людей стало відомо після деокупації міста.

У підвалі відділу поліції та у будівлі навпроти окупанти катували місцевих мешканців. 

Людей брали в полон прямо на вулицях. У «концтаборі» посеред Балаклії їх було мінімум по 40 людей. Незаконно ув’яззнених людей катували, морили голодом і вбивали. На деокупованій території уже почала працювати поліція, слідчі намагаються встановити усіх постраждалих і свідків циз подій. 

«У нещодавно окупованій Балаклії, у відділу поліції рашисти організували штаб. Але це не найгірше — там же, в підвальних приміщеннях відділу та у будівлі навпроти — БалДруку рашисти зробили тюрму та катувальню для місцевих жителів. Під час окупації рашисти завжди тримали у полоні мінімум 40 людей, годуючи їх двічі на день кашами без нічого. Вони шукали через місцевих колаборантів тих, хто служив або мав родичів в АТО. Також шукали людей, які допомагали українській армії знищувати рашистів. А у випадку, коли вони звільняли багато людей, а нових не було — хапали людей прям на вулиці біля відділу поліції», — розповів начальник слідчого управління ГУ Нацполіції Харківщини Сергій Болвінов.

На стінах була надряпана молитва. Фото: Сергій Козлов/UA-NEWS.in.ua.

За його інформацією, один чоловік просидів у «тюрмі» 46 днів через те, що у нього знайшли фото брата у військовій українській формі. Людей катували різними методами, один із найлегших — били струмом.

Також, в слідчих є інформація про вбитих жителів міста. Їх розстріляли на блокпосту в останній день окупації.

Нагадаємо, Балаклія булв окупована 2 березня. 8 вересня українська армія повернула місто під свій контроль. Удень відеопідтвердження цьому викладали різні підрозділи. У вечірньому зверненні президент Володимир Зеленський повідомив: «Усе на своїх місцях. Прапор України у вільному українському місті під вільним українським небом! Дякую! Пишаюся. Бережіть себе».  

Прапор над містом підняли бійці спецпідрозділу ГУР МО «Кракен». 

Джерело

Новости Украины