Окупанти стріляють по позиціях української армії на Харківщині з забороненої зброї

Ударів завдають фосфорними та касетними снарядами.

Російські окупанти активізувалися.

На Харківщині загарбники використовують по позиціях української армії заборонену зброю — фосфорні й касетні снаряди та, ймовірно, готуються до спроб прориву під час святкування в Україні державних свят. Попри це, українські захисники продовжують надійно утримувати свої позиції. Про це повідомила заступниця командира батальйону «Карпатська Січ» Марія Чашка, який тримає оборону в Харківської області.

Після обстрілів фосфорними снарядами виникають пожежі на полях та луках. Через спеку боротися з вогнем складно. Українські військові, окрім оборони території, гасять пожежі, аби вони не поширилися далі.

«На тому напрямку, де тримає позиції наш батальйон «Карпатська Січ», доволі гаряча та напружена ситуація. Наші позиції постійно піддаються обстрілам. Останні кілька днів вороги дуже сильно активізувалися. Вони роблять спроби прориву, атак. І традиційно вже, на жаль, обстрілюють позиції нашого батальйону та всі довколишні позиції всіх інших підрозділів Збройних сил України зі всіх видів озброєння. Постійно, практично цілодобово, обстрілюються позиції. Ворог використовує абсолютно всі види зброї, заборонену зброю, використовує фосфорні снаряди, касетні снаряди.  Впродовж кількох днів внаслідок обстрілів фосфором позицій дуже багато було пожеж, горять поля, горять луги. Та спека, яка у нас на Харківщині триває, на жаль, сприяє поширенню таких пожеж. Проте військовослужбовці не лише утримують свої позиції, але й справляються з вогнем, аби він не поширювався далі», — розповіла Марія Чашка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська армія відбила наступ на Харківщині

За словами Чашки, попри постійні обстріли з боку окупантів, українські захисники мають високий бойовий дух та надійно утримують позиції на Харківщині.

До Дня державного прапора України та Дня Незалежності українські військові чекають від загарбників посилення активності. Як пояснила заступниця командира батальйону «Карпатська Січ» Марія Чашка, росіяни надають значення датам, крім того, хочуть показати свою «силу», щоб потім цим користуватися при перемовинах.

«Ми однозначно очікуємо посилення їхнього натиску, збільшення інтенсивності обстрілів. І напевно, ймовірними є спроби їхнього прориву. В тому напрямку, де тримає позиції наш батальйон «Карпатська Січ». Ми розуміємо, що останнім часом вони почали активізуватися і, напевно, будуть нарощувати таку активізацію. Це пов’язано з датами, до яких вони небайдуже ставляться, і, напевно, з тим, що вони десь можливо намагаються грати м’язами, тому що ходять чутки про різноманітні їхні ініціативи щодо переговорів, і напевно, вони хочуть показати, наскільки вони, так би мовити «сильні», з сильною позицією виходити на переговори. Хоча ми розуміємо, що це скоріше за все така тимчасова дуже сильна й показова активність. Ми не недооцінюємо ворога, ми розуміємо, на що він здатний. І саме тому ми готові до будь-яких провокацій, які можливі з їхнього боку, й впевнені, що ми вистоїмо та втримаємо наші позиції», — сказала Чашка.

Наразі, крім посилення обстрілів, окупанти активізували роботу диверсійно-розвідувальних груп. Як розповіла Марія Чашка, батальйон «Карпатська Січ» зараз дуже часто помічає такі спроби вилазок ДРГ. Українські захисники стежать за позиціями та при виявленні ліквідують диверсійно-розвідувальні групи.

Джерело

Новости Украины