Окупанти викрали із суду в Ізюмі умивальник та батареї

Клька залів засідань вигоріли, інші — розграбовані та потрощені.

Чи доцільно відновлювати будівлю, де був розташований суд, стане відомо згодом. 

Із початку квітня і до вересня Ізюм перебував під контролем російських окупантів. Після деокупації міста можна попередньо оцінити обсяг руйнувань Ізюмського міськрайонного суду Харківської області. Будівля суду перебуває в аварійному стані, а керівництво установи шукає можливості або її відновлення, або організації роботи суду в іншому приміщенні.

Голова суду Олександр Герцов оглянув будівлю та оцінив масштаби руйнувань. Також до Ізюму їздили представники Служби судової охорони. Голова суду обдумує з представниками Сил спеціальних операцій, як забезпечити охорону справ, що залишилися в суді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жителі знищеного міста зможуть зимувати в Харківській та Полтавській областях. Куди звертатися

Суд розміщений на першому поверсі п’ятиповерхової будівлі. За словами Олександра Герцова, саме приміщення суду постраждало частково: внаслідок пожежі вигоріло кілька залів засідань та кабінетів, інші — розграбовані та потрощені.

«Викрадена апаратура, розламані меблі, зірвані панелі на стінах, побиті всі вікна, пошкоджена електрика. Навіть батареї опалення виламані», — сказав він. 

Служитель Феміди звернув увагу, що не обійшлося без властивого окупантам почерку — із будівлі викрали умивальник. 

Фото: Судова влада України

Але головна проблема — в тому, що згоріли чотири поверхи будівлі над судом, і в декількох квартирах провисли плити перекриття.

«Експерти будуть проводити експертизу, щоб зрозуміти, чи можна експлуатувати будівлю і чи взагалі доцільно її відновлювати», — зазначив голова суду.      

Фото: Судова влада України

Судові справи Ізюмського міськрайонного суду Харківської області з березня розглядає Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області. Судді Ізюмського міськрайонного суду відряджені в інші суди.

Олександр Герцов розповів, що зараз небезпечно перебувати в приміщенні суду. Водночас у місті немає електропостачання та водопостачання, їх планують відновити за тиждень-два. Також немає опалення, цього року в багатоповерхових будинках його навряд чи відновлять, оскільки зруйновані всі котельні.

Фото: Судова влада України

Тим часом поступово налагоджується робота місцевих правоохоронних органів, лікарень, банків, пошти.

«Думаю, протягом місяця вони відновлять роботу. Впевнений, за умови активного сприяння Державної судової адміністрації України ми зможемо відновити правосуддя в Ізюмі в найкоротший час», — зауважив Олександр Герцов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поліція в Ізюмі шукає колаборантів та інформаторів ворога

Він додав, що керівництво суду веде діалог із Територіальним управлінням Державної судової адміністрації України та місцевою владою щодо подальших кроків для відновлення будівлі або пошуку іншого приміщення для суду.

«Наразі здійснюється пошук варіантів відновлення роботи судів на звільнених територіях, однак пошкодження, які отримали будівлі частини судів, включаючи Ізюмський міськрайонний суд Харківської області, потребують залучення значних фінансових та матеріальних ресурсів. Шукаємо ресурси всередині системи та проводимо консультації з нашими міжнародними партнерами щодо їх допомоги в цьому питанні, щоб відновити роботу судів у максимально можливі короткі строки», — розповів голова Верховного Суду Всеволод Князєв.

Судді та працівники Ізюмського міськрайонного суду чекають нагоди стати до роботи. 

Фото: Судова влада УкраїниФото: Судова влада УкраїниФото: Судова влада України

 

Джерело

Новости Украины