ОП: Учасники підсумкової сесії G7 погодилися, що «формула миру» може бути лише українською

ОП: Учасники підсумкової сесії G7 погодилися, що "формула миру" може бути лише українською

Фото: facebook.com/igor.zhovkva

Під час підсумкової сесії на саміті G7 в японській Хіросімі учасники погодилися з аргументами президента Володимира Зеленського про те, що Формула миру може бути лише українською, і ухвалили низку рішень. Про це написав заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква у Facebook.

— Вперше з початку повномасштабної російської агресії за одним столом із президентом України були всі лідери G7 та лідери найвпливовіших держав Глобального Півдня – Індії, Бразилії та Індонезії. Саме ця Сесія G7 стала найголовнішою та найрезультативнішою для України. Партнери обговорили українську Формулу миру, на якій має базуватись відновлення миру в Україні, та почули реакцію Глобального півдня. Українська сторона чітко пояснила, чому Формула миру може бути лише українською – адже війна відбувається саме на українській землі і саме українці виборюють своє право на незалежність, територіальну цілісність, безпечне та успішне майбутнє, — повідомив Жовква.

ОП: Учасники підсумкової сесії G7 погодилися, що "формула миру" може бути лише українською

ОП: Учасники підсумкової сесії G7 погодилися, що "формула миру" може бути лише українською

Учасники підсумкової сесії на саміті G7 погодились із аргументами Зеленського. facebook.com/igor.zhovkva

Він додав, що країни-партнери прислухалися до представників України та погодилися з аргументами президента. Учасники підсумкової сесії ухвалили такі рішення:

1) усі держави повинні дотримуватися принципів Статуту ООН, насамперед, таких як повага до суверенітету та територіальної цілісності;

2) конфлікти необхідно вирішувати виключно мирним шляхом та на основі діалогу;

3) не допускати односторонніх спроб силою змінити статус-кво у будь-якій точці світу;

4) міжнародний порядок має ґрунтуватися на верховенстві права.

Учасники сесії також обговорили терміни проведення Глобального саміту світу, а Україна заручилася підтримкою партнерів щодо допомоги над його підготовкою, зазначив він. Жовква також повідомив, що у Хіросімі Зеленський провів двосторонні зустрічі з усіма лідерами G7 та більшістю лідерів Глобального Півдня, які брали участь у Саміті, зокрема з прем’єр-міністром Індії, президентами Індонезії та Кореї, а також із прем’єрами В’єтнаму та Австралії.

Раніше Зеленський розповів, що провів плідні зустрічі з іноземними колегами на полях саміту «Великої сімки». Він також висловив упевненість, що Україна незабаром отримає нове озброєння, зокрема винищувачі F-16. Однак він не називає точних термінів постачання.

Джерело

Новости Украины