Основне завдання, щоб навіть попри відсутність електроенергії в оселях було тепло. Інтерв’ю з Василем Новачком

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Фото: Суспільне Хмельницький.

У жовтні і листопаді ворожі ракети тричі влучали в об’єкт критичної інфраструктури Хмельницького. Відтак, маємо аварійні і планові відключення електроенергії. Ймовірність подальших блекаутів наразі не зменшується. Наскільки у Хмельницькому підготувалися, аби містянам легше було пережити ці періоди без світла — спілкуємось із заступником Хмельницького міського голови Василем Новачком.

Які райони громади найбільше потерпають без світла ?

Важко виділити якісь окремі райони. Упродовж останніх тижнів важко скрізь. На жаль, обленерго не може дотримуватися запланованих графіків: чотири через чотири. Все частіше доводиться запроваджувати аварійні відключення. Найбільші були проблеми після пошкодження енергетичного об’єкту в Дальніх Гречанах. Там у мікрорайоні приватного сектору і в будинках, які були безпосередньо заживлені через завод "Новатор", на вулицях Тернопільській і Молодіжній, по кілька діб не було світла. У нас є плани на те, що буде відновлено один з дуже важливих енергооб’єктів в області, ситуація стабілізується і ми знову вийдемо на планові відключення.

Прогнозуючи ситуацію, яку нині маємо, з яких розрахунків виходили, плануючи закупівлю приладів альтернативної енергії ?

На жаль, не всі прогнозували. Навіть у Києві не мали такого розуміння, що ситуація може дійти аж до таких складних наслідків. Попри те, ми з літа готувалися до найгіршого і розпочали закупівлю альтернативних джерел енергії. Найважливіше взимку – це тепло. Тому основні завдання стоять у тому, щоб навіть попри відсутність електроенергії у квартирах хмельничан було тепло. Можемо говорити з упевненістю, що буде тепло у тих будинках, які мають централізоване опалення. У нас на котельнях встановлено 13 когенераційних установок. Вони встановлювалися у різні роки. Ці установки дозволяють, спалюючи газ, виробляти тепло і також виробляти електроенергію. Завдяки цим установкам деякі котельні зараз, навіть коли немає постійного електроживлення, абсолютно автономно працюють, виробляють тепло і насоси працюють на власній електроенергії. Ще одну когенераційну установку ми закупили і, думаю, протягом двох тижнів встановимо на котельні в Південно-Західному районі, що також значно покращить ситуацію.

На Хмельницьких котельнях встановлено 13 когенераційних установок, найближчим часом встановлять ще одну. завдяки таким установкам тепло в оселі хмельничан вдається подавати навіть тоді, коли місто відключене від електроенергії. Фото: Суспільне Хмельницький.

Когенераційних установок буде 14, а котелень 70. Чи вистачає потужності тих установок на всі котельні?

Працює 70 котелень, коли все в ідеалі. Коли ж не так, ми деякі із них можемо зупиняти і через пов’язані системи між котельнями подавати теплоносій з більш потужних. Тобто, ми з упевненістю вважаємо, що не доведеться вдаватися до таких заходів, як вирішила Київська військова адміністрація щодо необхідності зливати воду з системи, якщо буде -3 градуси морозу і не буде світла. Тобто у нас такого не буде.

Стосовно води, її постачання і відведення, як цей процес організовується у складній ситуації з електропостачанням?

З водою усе значно складніше. Це пов’язано з тим, що вода подається у Хмельницький з Чернелівки, а це 30 кілометрів від міста. Вода подається дуже потужними насосами з величезним споживанням електроенергії. Для того, щоб навіть найменший насос із чотирьох заживити, потрібен генератор потужністю 3,5 МВт. Вартість такого – один мільйон доларів і споживає він за одну годину 500 літрів пального. Видається дуже малоймовірним і мало реалістичним за таких умов подавати з Чернелівки воду.

Після того, як вода приходить до нас у місто, вона розподіляється між водонапірними станціями і звідти також частково під тиском має подаватися по будинках. Також мають стояти генератори, які подадуть ту електроенергію. Після того ще на 20 каналізаційно-насосних станціях мають стояти генератори, які будуть відкачувати стоки з приямків на очисні споруди. І на очисних спорудах також має бути постійне живлення, адже там очищення відбувається за допомогою бактерій. Для того, щоб вони жили, їм постійно треба подавати кисень. Якщо немає світла, повітродувки не працюють, бактерії гинуть і в найгірших випадках вода у Південний Буг потраплятиме неочищеною.

Хмельницькі комунальні підприємства зараз активно купують генератори, аби забезпечити їх роботу в блекаут та полегшити життя містян. Фото: Суспільне Хмельницький.

Який же вихід?

Ми вже поставили на найбільший об’єкт каналізаційного господарства – головну каналізаційно-насосну станцію — генератор потужністю 530 кВт. І тепер ми більш впевнено дивимося у завтрашній день. Адже затоплення ГКНС загрожувало екологічною катастрофою, втратою цього об’єкта через неможливість його експлуатувати і сотнею мільйонів гривень збитків через надзвичайно дороговартісне обладнання. Отож, генератор на ГКНС уже працює і у випадку якихось різких перебоїв зможе відкачувати стоки. Окрім того, водоканал має договір на постачання генераторів на інші каналізаційно-насосні станції. Перші генератори прибудуть в Україну десь протягом тижня – півтора, і також будуть поступово встановлюватися на цих об’єктах. Тобто, якщо буде хоч якийсь певний ресурс електроенергії, він буде спрямовуватися на Чернелівку. Звідти буде подаватися водичка, у місті вона буде розподілятися і її зможуть відкачати через каналізаційно-насосні станції. Вона не буде подаватися цілодобово, а дві-три години на добу. Але в умовах повної відсутності електроенергії — це не найгірший варіант, я так гадаю.

Департамент інфраструктури у своїй ФБ-спільноті повідомляє про 65 діючих водозбірних колонки. Коли вимикається централізоване водопостачання, в них ще можна впродовж якогось часу набрати води?

Так, але недовго. Адже як пропадає світло, водоканал одразу закриває засувки на водонапірних станціях і люди зможуть відбирати тільки ту воду, яка буде безпосередньо у мережах. А далі буде вже подаватися вода у визначений, зазвичай, вечірній час. Але якщо не буде води, краще визначатися з іншими об’єктами. Про них ми говорили два місяці тому. Пробували, як це працює. У нас визначено 26 пунктів видачі холодної води. Туди виїжджатимуть машини. Кожне, задіяне у цьому підприємство, знає куди їхати і що робити. Воду забиратимуть на артезіанських свердловинах безпосередньо в місті. Там стоять потужні дизель генератори, які дозволяють брати воду навіть за відсутності світла. Звичайно, води буде значно менше, але вона буде.

Загалом, скільки генераторів і для яких потреб уже придбали у Хмельницькому?

Оскільки я курую галузь житлово-комунальної інфраструктури, скажу за неї. Муніципальні управляючі компанії закупили за власний кошт 150 невеликих генераторів потужністю близько трьох кіловат. Їх виставлятимуть у визначених точках між будинками для того, щоб коли приблизно добу немає світла, мешканці будинків могли підзарядити телефони, повербанки, ліхтарики. "Хмельницькводоканал" вже купує більш потужні генератори на 80-130 кВт. Їх 17. "Хмельницьктеплокомуненерго" на вісім мільйонів купує, здається, 13 генераторів. До речі, усі наші лікувальні заклади зі стаціонарами забезпечені генераторами.

На нещодавній сесії міської ради було передбачено дев’ять мільйонів гривень для придбання генераторів. Це для якої галузі?

Для департаменту освіти. Вони купуватимуть генератори для майбутніх пунктів обігріву, які розміщуватимуть у навчальних закладах. Так ми готуємося до найгіршого варіанту – якщо не буде газу. У такому випадку централізовані котельні опалення не подадуть. Уже визначено 20 шкіл й садочків, які розташовані в периметрі до великих твердопаливних котелень. Туди буде завезено дизель-генератори, які зможуть подавати тепло у ці навчальні заклади. Тобто, там буде тепло, навіть якщо не буде газу. Вони будуть пунктами обігріву, де люди зможуть отримати базові послуги — зігрітися, випити гарячого чаю, зарядити телефон і навіть переночувати. Це на випадок, якщо буде аж настільки погано, хоча зараз не виглядає, щоб це було аж так. Тому що знищити інфраструктуру газову дещо складніше. Якщо її не вдасться знищити, то потреби у таких пунктах не буде.

Новости Украины