Особисті історії та кадри з розвідки: про бійців Чернівецької бригади тероборони презентували документальний фільм

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Кадр з фільму.Джерело: facebook / 107 окрема бригада Сил територіальної оборони Буковини

Про 107 бригаду територіальної оборони, в якій служать буковинці, презентували документальний фільм. У ньому розповідають історії життя та служби бійців бригади, а також зібрали реальні кадри з розвідки та знищення російської техніки. Прем'єра фільму відбулася на платформі YouTube.

Про це у коментарі Суспільному розповів режисер фільму Олександр Ткачук.

Особисті історії та мотивація бійців

Події стрічки охоплюють період від початку повномасштабної війни до червня 2023 року. Втім прем'єра фільму відбулася зараз, щоб убезпечити підрозділи й щоб вони перемістилися на інші позиції.

У фільмі Ткачук хотів показати простих людей, їхні історії та особисті мотивації. Водночас каже, що знімати фільми до повномасштабного вторгнення було легше, бо під час фільмування завжди була загроза життю героїв стрічки.

"Тероборона – феномен у сучасній військовій справі. Бо ці люди не мали стосунку до військової справи. Більшість з них не побоялися стати до війська. Нам було простіше, бо ми були у підрозділі й знали історію кожного з нашого батальйону. Це відрізняється від документальних фільмів у цивільному житті: там домовився за інтерв'ю, приїхав, відзняв і поїхав, а тут можеш домовитися, але не розумієш, чи вдасться це зробити, бо на війні постійно є небезпека", – каже Ткачук.

Кадри з розвідувальних дронів та знищення ворожої техніки

У фільмі є інтерв'ю бійців, кадри з полігону, зокрема у зоні бойових дій. Були моменти, які знімали на телефон або з розвідувальних дронів, коли досліджували позиції ворога.

"Є кадри знищення техніки, зброї та особового складу ворога. Тобто, цей фільм максимально наповнений документальними кадрами й реальними історіями наших буковинців, які за цей час брали участь у контрнаступі на Харківщині, обороняли східні кордони".

Стрічка входить до циклу документальних фільмів "Готові до спротиву", у межах якого розповідатимуть про кожен підрозділ Сил територіальної оборони. За словами Ткачука, цю ідею запропонувало керівництво у 2022 році, оскільки тероборона була новим видом війська. Фільм про чернівецьку бригаду знімав Ткачук, бо вже мав режисерський досвід, а також на початку повномасштабної війни вступив до бригади.

"Про них мало що було відомо, а вже всі розуміли, що війна триватиме й кожна з бригад матиме свій бойовий шлях, який заслуговує висвітлення. Так почалися зйомки фільмів у різних бригадах. У 107 бригаді фільмуванням зайнявся я та журналіст Микола Кобилюк", – каже Ткачук.

Раніше Суспільне Чернівці публікувало інтерв'ю з Олександром Ткачуком про те, як воюють росіяни, якої інформації бракує цивільному населенню, а також про його фільм:

Що відомо про 107 бригаду ТрО

  • У вересні 2022 року під час контрнаступу на Харківщині Вижницький 93-тій батальйон Сил територіальної оборони разом зі спецпідрозділом "Альбін" звільнив село Велика Комишуваха.
  • У січні 2023 року на війні загинув командир роти вогневої підтримки 93-го батальйону 107-ї бригади ТрО Петро Ковалюк з позивним "Явір". Він служив в АТО, мав бойовий досвід. З початком повномасштабного вторгнення знову пішов на фронт. Мати каже, що мав змогу не йти, але вона не змогла його вмовити залишитись вдома.

Новости Украины