Паперова чи електронна автоцивілка: що краще

Автоцивілка є обов’язковим видом страхування транспорту, тому кожен водій повинен мати документ, якій підтверджує її наявність. В Україні страхування ОСЦПВ вже досить давно доступне в електронному вигляді, що значно спрощує процес його оформлення та зберігання. Однак деякі водії досі продовжують з недовірою ставитись до такого формату документів.

В чому особливість електронної та паперової автоцивілки і яка з них краще — читайте в цій статті.

В чому різниця між електронною та паперовою автоцивілкою?

Загалом паперова та електронна страхування ідентичні та мають однакову силу. Відмінність між ними полягає у зручності оформлення та використання.

Паперова автоцивілка

Паперова автоцивілка являє собою бланк договору страхування. Він складається з двох листків А4 та заповнюється від руки або друкованим способом.

Головною перевагою паперової автоцивілки вважається надійність. Доступ до такого документа є завжди, на відміну від електронної версії, яка зберігається в мобільному телефоні чи планшеті. Однак у паперового варіанта є й певні недоліки:

  • У разі ручного заповнення документа, це потрібно робити максимально уважно, адже виправлення чи закреслення не допускаються.
  • Перевірити справжність паперового поліса важче ніж електронного, через що є високий ризик натрапити на шахраїв.

Водночас попри появу електронної автоцивілки, паперова версія залишається дійсною. Тому кожен водій має право обирати той формат, який йому до вподоби.

Електронна автоцивілка

Вперше електронний формат страхування ОСЦПВ з’явився ще у 2017 році. За цей час автоцивілку в такому вигляді оформило безліч водіїв. Головними перевагами такого формату є:

  • Швидкість — оформити страхування можна за лічені хвилини.
  • Зручність — щоб отримати поліс не потрібно відвідувати офіс страхової компанії. Всі документи можна подати онлайн та отримати автоцивілку у вигляді файлу PDF.
  • Надійність — навіть у разі випадкового видалення електронного файлу, інформація про страхування зберігається в базі МТСБУ.

Підібрати відповідний поліс та оформити ОСЦПВ онлайн можна завдяки таким сервісам як UKASKO.

Як перевірити дію електронної автоцивілки

Перевірити справжність електронного поліса можна на сайті МТСБУ. Для цього потрібно ввести один з цих номерів:

  • державний номер транспортного засобу;
  • номер поліса ОСЦПВ;
  • VIN-кода автомобіля.

Електронна чи паперова автоцивілка — це особистий вибір кожного водія. Обидва варіанти мають свої переваги та недоліки, які слід враховувати перед оформленням страхування.

Новости Украины