Перетворюємо фінік на пальму

Фінікову пальму вирощувати легко – вона невибаглива і пристосована до кімнатних умов. Це одна з найкрасивіших кімнатних пальм. Однак за неправильного догляду має непривабливий вигляд: витягується, викривлюється, листя сохне. Щоб запобігти цьому, дотримуйтесь правил вирощування.

Підготовка

Посівний матеріал одержати просто. Придбайте в’ялені фініки і проростіть кісточки. Схожість у них дуже хороша. Найчастіше в крамницях продають фінік канарський. У нього перисте яскраво-зелене листя завдовжки до 1,5 м, зігнуте по краях. У приміщенні може виростати до 2 м, але росте повільно.

Кісточку можна встромити в ґрунт і дочекатися, поки проросте. Але на це знадобиться до півроку, бо насінина має дуже тверду оболонку. Краще спочатку її добре очистити і промити, а перед посадкою проростити. Для цього кісточку можна на деякий час загорнути у шматок зволоженої вати, покласти на блюдце та поставити у тепле місце, наприклад, на батарею. Весь час треба стежити за вологістю.

Насіння має набухнути та злегка прорости. Щоб прискорити проростання, злегка потріть поверхню кісточки наждаком чи обережно надріжте її.

Головні правила

Пророщену кісточку висаджуйте у ґрунт вертикально та присипте субстратом шаром 1 см. Краще висадити кілька штук, які потім можна буде розсадити. Вазон поставте у тепле місце (можна на батарею) і стежте, аби земля не пересихала. Сходи можуть з’явитися за 1,5-2 місяці.

Розміщуйте пальму на світлому місці, оскільки у разі дефіциту сонця листя рослини непропорційно витягується. Час від часу повертайте горщик, аби крона розвивалася рівномірно. Влітку можна виносити на свіже повітря. Найкраща температура для фініка 16–20 градусів, взимку – 12–14.

Полив рослині потрібен регулярний, але помірний, м’якою відстояною водою. Взимку його зменшують, але не допускають пересихання земляної грудки. Брак вологи призводить до того, що листя в’яне і не відновлюється. Підживлюють фінік у період активного росту – з березня до вересня.

Ця пальма добре переносить сухе повітря, але регулярні обприскування не завадять і зроблять її красивішою. А щоб листочки зберігали привабливий вигляд, їх треба періодично протирати вологою ганчіркою чи мити під душем.

Правильний горщик

Фінікова пальма потребує високого, але не широкого посуду, бо корені у рослини довгі, проте не надто розлогі На дні обов’язково повинен бути хороший дренаж. Для посадки підійдуть готові ґрунтосуміші для пальм. Чималий їх вибір – у спеціалізованих магазинах чи відділах супермаркетів, але суміш можна приготувати її власноруч: дернова земля, перегній, компост та пісок у рівних частинах.

У більший горщик пальму переселяють шляхом перевалки, бо пересадку фінік переносить важко. Молоді рослини пересаджують щороку, старші за 5 років – рідше. Найкращий час для цього – квітень-травень.

Источник

Новости Украины