Перші F-16 захищатимуть Харків від КАБів, — Guardian

Перші F-16 захищатимуть Харків від КАБів, - Guardian

Фото: REUTERS/Piroschka van de Wouw

Україна може почати використовувати перші F-16 цього літа для захисту Харкова від КАБів. Про це йдеться у матеріалі The Guardian, який вийшов 20 червня.

– Росіяни будуть змушені змінити свою тактику. Ми зможемо більш ефективно вражати їхні літаки та ракети, і їм буде дуже складно продовжувати використовувати керовані авіабомби, які їм потрібно запускати на відстані від 50 до 70 км, – сказав авіаційний експерт та колишній військовий льотчик Анатолій Храпчинський.

В останні тижні Росія широко застосовувала КАБ проти Харкова, запускаючи бомби з літаків, що залишаються у російському повітряному просторі.

– Численні українські джерела заявили, що F-16 захистять друге місто України від цієї зброї, – пише видання.

Минулого місяця радник керівника Офісу президента України Михайла Подоляк зазначив, що проти КАБ системи ППО не такі ефективні як авіація.

Початок використання F-16 затягнувся через навчання пілотів та наземного персоналу. Для управління кожним F-16 потрібно близько десяти осіб, включаючи двох пілотів.

– F-16 справді набагато складніше, ніж системи, які досі використовували українські ВПС. Не можна просто перескочити через кілька етапів, потрібно пройти кожен етап процесу, але ми також хочемо доставити їх якнайшвидше, — сказала міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен.

Бельгія, Данія, Нідерланди та Норвегія зобов’язалися надати близько 80 винищувачів F-16 американського виробництва, на які Україна чекає вже понад рік. Є два навчальні курси – один для перепідготовки пілотів, який в основному проходить у Данії та США, а другий – для навчання нових пілотів з нуля в Румунії. Поки невідомо, якими ракетами буде оснащено F-16. Деяка кількість F-16 буде розміщена на авіабазах за кордоном. Україна зможе використовувати передані Нідерландами та Данією винищувачі F-16 для атак військових об’єктів на території Росії в оборонних цілях та відповідно до міжнародного права.
Джерело

Новости Украины