Перший модульний будинок встановили у Іванівці на Чернігівщині

За інформацією: Суспільне Чернігів.

ФОТО: Суспільне Чернігів

Модульний будинок для родини, яка втратила житло під час боїв у Іванівці, 26 вересня почали встановлювати волонтери. У родини Пилипенків буде своя кухня, вбиральня і дві спальні. До повномасштабного вторгнення сім'я жила у двоповерховому будинку, купили його три роки тому. 5 березня росіяни поцілили в нього снарядами, зайнялася пожежа.

"Діти мої були тут, у нас підвал був у будинку, донька вагітна, зять і син, а ми були у сусідів у будинку і тато – ось тут у нас є іще підвал, мій тато був тут. І все, і будинок на очах просто згорів, тому що, як сказали потім, це снаряди із запальною сумішшю, тому воно вигоріло дуже-дуже швидко", — каже жителька Іванівки Алла Пилипенко.

Алла Пилипенко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Спочатку родина жила в підвалі, потім – у сусідів. Нещодавно дізнались, що їм можуть поставити модульний будинок.

"Ми одразу погодились, ми були дуже-дуже раді. Це хоч якесь, нехай тимчасове, але це наше житло, ми не будемо ходити по людях", — говорить Алла.

Встановлення модульного будинку. ФОТО: Суспільне Чернігів

Будинок вже почали збирати, а обіцяють завершити усе за кілька днів. У ньому буде чотири кімнати: кухня, санвузол та дві спальні. Його повністю укомплектують, зроблять електричну систему опалення.

Як розповіла голова Іванівської громади Олена Швидка, це робота фонду "Tera Monada". Громада збирала документи людей та їхні історії й передавала фонду, який уже і відбирав тих, кому допомагатиме.

"Ця організація планує співпрацювати з нами далі, вони зараз саме уважно передивляються сім’ї із Ягідного. Основна умова: що у людей точно немає житла і що люди не в змозі будуватися рік, а то і два", — зазначила Швидка.

Олена Швидка. ФОТО: Суспільне Чернігів

Усього ж, за її словами, у громаді понад півтори тисячі зруйнованих російськими військовими домівок. Щоб відбудувати все, треба не один рік. Приймати документи від людей, що постраждали через дії росіян, не припиняють і зараз. Громаді допомагає з відновленням або планує це робити не один благодійний фонд та організація.

"Зараз зайшов до нас іще один фонд, який хоче поставити нам будиночки, ми також їм давали історії сімей, цю всю документацію, і погодились нам поставити 2 будиночки. Одна сім’я буде з Количівки, одна сім’я буде зі Слободи. Нам обіцяють привезти ці два будиночки десь через місяць".

Алла ж зараз чекає, коли з лікування повернуться її донька з онукою і сподівається, що в новому будинку їм усім житиметься добре.

"Дуже рада, дуже задоволена, чесно кажучи, масштаб цієї усієї події вражає. Я сподіваюсь, що ми будемо тут дуже щасливі".

Детальніше дивіться у сюжеті:

Новости Украины