Підпал автомобіля військовослужбовця на замовлення РФ: на Київщині затримали двох підозрюваних

Підпалена автівка. Національна поліція

Київська обласна прокуратура повідомила про підозру двом жителям Білої Церкви. Їх звинувачують в підпалі автівки і перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань.

Про це повідомляє пресслужба Київської обласної прокуратури.

Слідство встановило, що у вересні 2024 року 42-річний чоловік погодився на пропозицію представника Росії. Йшлося про підпал легкового автомобіля, який належить військовослужбовцю ЗСУ. Замовлення підозрюваний отримав через Telegram. За таку роботу йому обіцяли заплатити 5 тисяч доларів США.

Правоохоронці з'ясували, що для виконання завдання чоловік залучив спільника — жителя Донеччини. Йому він розказав, що потрібно інсценувати підпал автомобіля, щоб отримати страхову допомогу.

Співучасник заздалегідь виготовив у пластиковій пляшці легкозаймисту рідину із бензину та грунтуючого матеріалу. Після цього, 1 жовтня 2024 року, вночі підпалив автомобіль Volkswagen, який належав військовослужбовцю.

"Транспортний засіб загорівся та зазнав пошкоджень. Надалі відзняв підпал на мобільний телефон, який передав організатору", — йдеться у повідомленні.

Організатор отримав обіцяні кошти на банківській рахунок. Наразі підозрюваним обрали запобіжні заходи — тримання під вартою. За ч.2 ст.194Умисне знищення майна шляхом підпалу та ч.1 ст.114-1Перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період Кримінального кодексу України їм загрожує до десяти років ув'язнення.

Що відомо про випадки підпалів авто ЗСУ на замовлення російських спецслужб

Правоохоронці затримали двох чоловіків, які приїхали до Києва на заробітки. Вони стали працювати на російські спецслужби. За 1000 доларів США підозрювані погодились спалити автівку військового у Дарницькому районі. Їм загрожує 8 років в'язниці.

У Києві під вартою опинився 27-річний молодик, який теж отримав повідомлення в Telegram про можливість "легкого" заробітку, коли шукав собі роботу. За даними слідства, йому так само запропонували 1000 доларів США за підпал військового авто. На свій мобільний телефон палій зняв як машина горить, щоб потім відзвітувати замовнику. Обіцяні 1000 доларів США палій так і не отримав.

У Києві суд виніс вирок чоловіку, який підпалював автівки військовослужбовців. Загалом він пошкодив 13 машин. Для цього він використовував саморобні запальні пристрої із таймером.

Правоохоронці затримали в Києві 16-річного хлопця за підозрою в тому, що він підпалював авто військових Сил оборони на замовлення російської Федеральної служби безпеки.

Читати ще

Читати ще СБУ затримала фітнес-тренера, якого підозрюють у підпалюванні військових авто у трьох містах України за завданням ФСБ

Джерело

Новости Украины