Підвищення тарифів, субсидії та повірка лічильників: усі комунальні нововведення літа

Підвищення тарифів, субсидії та повірка лічильників: усі комунальні нововведення літа

Фото: УНІАН

Поки тарифи на воду та газ перебувають у очікуванні, вартість електроенергії для побутових споживачів злетіла. Причому, кажуть експерти, з усіх можливих рішень було обрано найпростіше і недалекоглядне.

KP.UA розібралася, що не так із зростанням тарифів на електроенергію та які ще «комунальні сюрпризи» приготували українцям.

Які тарифи зросли

Вартість газу в Україні поки що не змінюється. Як зазначає портал «ГазПравда», залежно від компанії, ціни на пальне в червні коливатимуться від 7,70 до 9,99 грн за кубометр.

При цьому близько 98% українських побутових споживачів газу (12,4 млн українських домогосподарств) є клієнтами газопостачальної компанії «Нафтогаз України». Вони купують паливо за гарантованою ціною 7,96 грн за кубометр.

Тарифи на воду також поки що залишилися без змін, а ось тарифи на електроенергію таки підняли – до 2,64 грн/кВт*годину. Необхідність такого рішення аргументували тим, що країні потрібні кошти на відновлення енергетичної інфраструктури після обстрілів російських окупантів.

Експерти від такого пояснення залишились не в захваті. Так, аналітик Данило Монін вважає, що відновлення зруйнованої ракетами електростанції за рахунок підвищення тарифів населенню виглядає геноцидом українського народу.

— Чому це не робиться за рахунок коштів донорів чи взагалі за рахунок майбутніх репарацій? — запитує Монін. — З такою логікою тепер можна запроваджувати новий податок від Кабміну на відновлення економіки, за рахунок якого держава відновлюватиме зруйновану.

«Всіх під один гребінець»

Окреме питання – чому не запровадили градацію тарифів залежно від споживання. Нагадаємо, що раніше тариф для споживачів, які використовували до 250 кВт*год. на місяць, становив 1,44 грн/кВт*годину, а споживачі, які використовували понад 250 кВт*годину, платили 1,68 грн/кВт*годину за енергію, спожиту понад цю норму. Новий тариф встановили один для всіх.

– У той час як в Україні тариф зріс на 83%, у Польщі з 1 січня 2023 року підняли тариф на електроенергію на 20%. І лише для тих споживачів, які споживають електроенергії понад 2100 кВт*год. на рік, — наводить цифри з життя європейських сусідів голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко. – Тобто якщо людина економить, менше споживає, впроваджує енергоефективні технології, то для неї тариф не зростає. Споживання 2100 кВт* год. на рік відповідає місячному споживанню 175 кВт*годину. А в Україні в ці обсяги вкладаються три чверті побутових споживачів, і для них було б дуже вигідно, якби Україна йшла цим шляхом.

В нас зробили навпаки. І тепер, каже Попенко, немає сенсу ні економити, ні впроваджувати енергоефективність – все одно всім доведеться платити однаково — по 2,64 грн.

– Підняли тарифи для найбідніших, при цьому олігархи платитимуть за тими самими тарифами, що й усі інші, – підсумував експерт.

Експерт з енергоефективності Ігор Черкашин зазначає: замість того, щоб запроваджувати єдиний базовий тариф усьому населенню без поділу на групи споживачів, потрібно було запровадити розрахунки за спожиту електрику за трьома зонами: ніч, день, пік.

— Усього-то треба перепрограмувати електронні лічильники з двох- на триставкову схему обліку, а нові лічильники встановлювати лише у триставковому виконанні, — каже експерт. — Таке рішення дозволило б використати справді ринкові механізми, стимулювати зниження споживання у конкретний час, запровадження власної генерації з акумуляцією. Але всіх під один гребінець — це, звичайно, простіше.

На думку Ігоря Черкашина, мета такого рішення – підвищення заради підвищення, а не оптимізація споживання. Новий тариф не призведе до скорочення споживання в години максимальних навантажень, тому ми знову почуємо заклики добровільно відключатися в години пік. У результаті розлючені споживачі просто припинять звертати увагу на ці заклики, а борги енергокомпаніям зростуть ще більше.

Субсидії на літній період

Про призначення житлових субсидій на оплату комунальних послуг у період, що не опалюється, розповіли в Пенсійному фонді. У ПФУ нагадали, що тим, у кого не змінилася інформація про матеріальне становище та склад сім’ї, субсидії на літо перепризначили автоматично. Проте багатьом доведеться звернутися по субсидію повторно. Це пов’язано з тим, що влітку комунальні платежі нижчі, у зв’язку з чим низка споживачів втрачає право на субсидію.

Заяву краще подати до кінця червня 2023 року. Справа в тому, що якщо така заява подана протягом двох місяців з початку неопалюваного сезону, то субсидія призначається з початку такого сезону. Якщо пізніше – то з моменту подання заяви.

Подати документи на призначення субсидій можна онлайн через портал е-послуг Пенсійного фонду.

Повірки знову «в законі»

Війна війною, а повірки за розкладом. Поки мільйони українців перебувають за кордоном і фізично не мають доступу до свого житла, Кабмін тихою сапою повернув перевірки комунальних лічильників.

Нагадаємо, що повірки комунальних лічильників призупинили у квітні минулого року через війну на весь період дії військового стану та протягом трьох місяців після завершення. Але тепер, мабуть, вирішили, що не варто так сильно спрощувати споживачам життя — а то й розслабитися можуть.

Як йдеться у новій постанові Кабміну, якщо термін дії попереднього свідоцтва про повірку вже закінчився, а ваше житло не знаходиться на тимчасово окупованій території або в зоні бойових дій, повірку необхідно зробити протягом трьох місяців після закінчення опалювального періоду – тобто до середини липня 2023 року. року.

Не зроблена вчасно повірка загрожує втратою чималих сум. Адже в цьому випадку постачальники послуг нараховуватимуть плату за нормативами, а не за фактичним споживанням послуги.

Джерело

Новости Украины