Підвищення зарплат та відхід від «роботи по 8 годин»: кадровики назвали тренди 2023 року на ринку праці

Більшість українських роботодавців планують у 2023 році збільшити зарплати своїм співробітникам. Залежно від актуальної ситуації в країні та сили конкуренції за фахівців, зростання може становити від 8 до 30%. Крім того, очікується зміна підходу до виконання роботи – на перше місце все дужче виходитиме результат, а не кількість відпрацьованого часу.

Так, за словами кадрових аналітиків, «сприятимуть» цій зміні ті ж чинники, які вже негативно впливають на бізнес. Зокрема:

  • ракетні обстріли;
  • відключення електроенергії;
  • перебої зі зв’язком.

«Бізнес – це система, яка має працювати, незважаючи ні на що. Компанії забезпечуватимуть підтримку та захист співробітникам, які, зі свого боку, підтримуватимуть бізнес і шукатимуть можливості працювати, коли є можливість – вранці, ввечері або у вихідні. Процес переходить на другий план, першочерговим стає результат», – наголошують аналітики.

Вони наголошують: ще однією формою підтримки працівників стане збільшення зарплат. Враховуючи настрої на ринку, що вже склалися, очікується, що «компанії уважно стежитимуть за тим, щоб рівень зарплати їхніх працівників був конкурентоспроможними».

Втім, змінюватись доведеться і самим співробітникам. Адже при пошуку нових членів команди компанії фокусуватимуться на кандидатах, які вміють швидко адаптуватися до мінливої ситуації. Зокрема, наголошується, легше нову роботу буде знайти тим, хто готовий здобувати нові знання та вміння, а також емоційно стійким людям.

«З огляду на ситуацію з міграцією українців за кордон, переселенням на захід [України] та дисбалансом кандидатів усередині країни, під час пошуку співробітників компанії фокусуватимуться на особистих якостях людей та проводитимуть інтенсивне навчання всередині компанії», – пояснюють аналітики.

Джерело

Новости Украины