Пил із Сахари добрався до України: синоптики дали поради, як від нього вберегтися

Хвиля тепла, яка із західного Середземномор’я принесла до нас аномально високі температури повітря останніми днями, захопила ще пил із Сахари. Мешканці західного регіону могли спостерігати це явище ще вчора, а сьогодні пил з Сахари вже покрив значну частину нашої країни, через що небо над нами стало тьмяним.

Він може бути небезпечним для людей з респіраторними захворюваннями, а також для дітей та літніх людей. Синоптикиня Українського гідрометеорологічного центру Наталя Птуха у коментарі OBOZ.UA дала поради, як вберегтися від пилу.

«По-перше, безпосередньо, що він шкідливий такий, ми не можемо сказати, він просто може певний дискомфорт викликати, особливо у людей, які схильні до захворювань дихальних шляхів або респіраторних захворювань. Просто треба поберегтися, менше перебувати на відкритому повітрі, по-можливості зачиняти вікна», – сказала вона.

Птуха уточнила, що до території України перемістився суто пил – такі собі часточки, які перебувають більше у вищих шарах атмосфери, ніж там, де діяльність людини відбувається.

«Звичайно, все ж таки певна його частина осідає до людей нижче. Така ситуація в нас ще протримається до завтра, а завтра вже поступово повітряні потоки будуть змінюватися з південно-західних, які зараз переважають саме з південного заходу, тобто з території Сахари до нас це прийшло, і будуть змінюватися на просто західні. Відповідно буде надходити також атмосферний фронт від заходу, який принесе вже опади, дощі завтра у західні області України. Це сприятиме вимиванню цього пилу з атмосфери. Надалі з середи вже по території України більш локальні, невеликі дощі можуть бути, але поступово все ж таки це сприятиме розсіюванню і вимиванню цього пилу», – пояснила вона.

Синоптикиня також зазначила, що такі погодні ситуації, враховуючи зміну клімату, періодично повторюватимуться.

«Нечасто, раз на кілька років, але цей пил з Сахари до нас буває доходить, частіше це звичайно трапляється в країнах Європи, особливо Італія найперше, в Франції його часто зустрічають, там інтенсивніші можуть бути процеси. На території України це суто пил більше у верхніх шарах», – сказала вона.

Наталка Птуха також уточнила, що для того, щоб людям вберегтися від ураження цим пилом, варто менше перебувати на відкритому повітрі, якщо ви схильні і відчуваєте вплив цього пилу.

Також синоптикиня рекомендує вмикати очищувачі повітря, якщо є, та зачиняти вікна.

«Надалі пил вже поступово буде відходити і вимиватися з атмосфери з території України. Тому великих занепокоєнь він не становить, ні в якому разі це ніяка не пилова буря, це просто запилення повітря», – резюмувала вона.

Нагадаємо, синоптики Укргідрометцентру повідомили, що у перші дні квітня в Україні триматиметься справжня сонячна весняна погода, з температурою до +25 градусів. Однак 2 квітня очікується зниження температури повітря до нічних -6 градусів, вдень +23…+25. Вже з середи, 3 квітня, в значній частині областей очікується похолодання та дощі. Лише на півдні країни зберігатиметься суха погода.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новости Украины