Пільгового податку в 2% для українського бізнесу більше не буде: коли хочуть скасувати

В Україні планують скасувати спрощену податкову систему зі ставкою 2% для бізнесу із оборотом до 10 млрд грн. Очікується, що це станеться 1 липня.

Кабінет міністрів на засіданні 27 січня вже схвалив відповідний законопроєкт. Тепер документ буде подано на розгляд до Верховної Ради.

Як раніше зазначав голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев («Слуга народу»), пільговий податок був у березні-2022, «коли вся економіка перебувала в заціпенінні від шоку війни». Гетманцев наголосив, що пільговий податок сильно допоміг українській економіці: «Він став тим чинником, який серед інших оживив підприємства».

Нардеп також розповів, що загалом на 2% перейшло 313 062 підприємця. А надходження єдиного податку від юридичних осіб-платників третьої групи за 2022 рік становлять 6,02 млрд грн.

Скасування з липня пільгового податку Гетманцев анонсував ще наприкінці 2022 року. Тоді депутат пояснив, що його введення із самого початку мало тимчасовий характер: «[тоді] ми припускали, що війна буде нетривалою».

Визнавши ефективність цієї норми, Гетманцев наголосив: вона «вже відіграла свою роль».

Джерело

Новости Украины