Пилова буря накрила Дніпропетровщину: коли очікувати її пік та що радить еколог

За інформацією: Суспільне Дніпро.

Мешканці Кривого Рогу скаржаться на погіршення якості повітря. Суспільне Дніпро

Найбільша концентрація часток у повітрі наразі фіксується на Дніпропетровщині, Сумщині, Полтавщині та Миколаївщині.

"Їхали в Кам’янське, пилюка по дорозі. В самому Кам’янському також пилюка", — розповів житель Дніпра Євген.

Пилова буря в Дніпрі. Суспільне Дніпро

Наслідки пилової бурі помітили й автомобілісти. Дмитро декілька днів тому мив автівку, і знову довелося їхати на мийку.

"У мене дві автівки стояли у дворі, під навісом, і всі були покриті шаром пилу", — сказав чоловік.

Пил на автівці. Суспільне Дніпро

Пил дістався і Кривого Рогу. Місцева жителька Світлана зазначила: спочатку думала, що це туман.

"У мене на автівці сірий пил. Ми вчора ввечері їздили, то воно мабуть вже тоді все починалось. Пилюка така", — говорить вона.

Пилова буря накрила Кривий Ріг. Суспільне Дніпро

Помітили пилові хмари і у Межовій, що поблизу Донеччини. Місцева жителька Юлія розповіла, що таке явище побачила вперше.

"Бачила що була пилова буря. Вона впливає на моє здоров’я: погано дихати, одразу ніби дихання перекриває", — сказала жінка.

Як повідомив у своєму Telegram-каналі голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук, у Дніпрі рівень пилу в повітрі складає 0.5 мг/м³, що перевищує середній показник у 0.3 мг/м³.

За його словами, хоча зміна концентрації пилу виглядає незначною, це вже може впливати на самопочуття людей, особливо тих, хто страждає на астму або має інші респіраторні захворювання.

Через пил показники забрудненості повітря підвищилась у декілька разів, підтвердив еколог Олексій Ангурець. Він додав, що станції моніторингу якості повітря почали фіксувати зміни ще вночі 29 вересня. Фахівець рекомендує менше часу проводити на вулиці та не відкривати вікна у приміщеннях.

Еколог Олексій Ангурець. Суспільне Дніпро/Олександр Шалдибін

За словами начальника регіонального центру з гідрометеорології Василя Гринчака, подібне явище для України — унікальне. Пилова буря, зазначив він, неподалік Каспійського моря — це територія Казахстану, Узбекистану та РФ. Східний вітер переносить піднятий пил до України.

"Ситуація у нас погіршується ще й через місцевий пил, тому що з 21 червня не було суттєвих опадів по області. Тобто в атмосфері і так є часточки місцевого пилу, місцевого ґрунту. Тепер до нього додався ще пил з Каспію", — сказав Василь Гринчак.

Синоптики прогнозують: пік бурі на території області припаде на вівторок, 2 жовтня. Пилова завіса спостерігатиметься до 4 жовтня. Після — напрямок вітру зміниться, а частки пилу осядуть.

Читати ще

Читати ще Обстріли, знищили ракету і «шахед», день жалоби у Кривому Розі, пилова буря. Головні новини Дніпра та області 30 вересня

Новости Украины