«Після фронту відчув себе непотрібним»: ветеран з Буковини про самореалізацію у цивільному житті

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Костянтин Костащук з побратимами — учасниками клубу. Фото надав Костянтин Костащук

За його словами, позбутися відчуття непотрібності та реалізуватися у цивільному житті йому допомогло повернення до улюбленої справи.

"Я професійно займався спортом, виступав на різних змаганнях. І тут, в один день, я розумію, що далі не зможу навіть на 10% робити те, що раніше. З цим важко змиритися. Але розумію, що в мене є хобі, що я знаю, де себе застосувати, — від того легше", — каже Костянтин.

Костянтин Костащук — ветеран та керівник спортивно-реконструкторського клубу в Чернівцях . Фото надав Костянтин Костащук

Повернення до улюбленої справи — середньовічного бою

До початку повномасштабного вторгнення Костянтин професійно займався спортом. З 12 років займався боксом, але через травму грудної клітини, яку він отримав у ДТП, від цього виду спорту довелося відмовитись. Пізніше Костянтин відкрив для себе середньовічний бій і згодом започаткував спортивно-реконструкторський клуб "Айна Бера" у Чернівцях. Тут не тільки займаються спортом, а й реконструюють особливості бойового мистецтва середньовіччя. Зокрема, працюють над відтворенням образу лицаря, який існував на території Буковини у часи середньовіччя.

У 2019 році він став чемпіоном світу з цього виду спорту. Костянтин каже, середньовічний бій, як вид спорту, зароджувався зокрема в Україні, а саме в Чернівецькій області — в Хотині.

Чемпіонат світу з Середньовічного бою IMCF, 2024. Фото: Альона Власюк

"Більшість людей не розуміє, що таке середньовічний бій. Вони сприймають нас, як театральне мистецтво, вміння махати гарно мечем. Але насправді мечі у своєму бою використовуємо дуже рідко. Використовується надзвичайно важча зброя: сокири, шестопери, алебарди, зброя, яка гне метал", — каже Костянтин.

Вага середньовічних обладунків — 35 кілограмів, найважча частина — шолом, він важить 9 кілограмів. Костянтин каже, навички середньовічного бою допомагали йому під час служби на передовій. Це підготовлена фізична і психологічна витривалість, а також знання історії.

Турнір Середньовічного бою у Надвірній, 2023. Фото надав Костянтин Костащук

"Освітні проєкти — це моя війна"

Цього року Костянтин хотів потрапити на змагання із середньовічного бою в Мексиці, проте лікарі йому відмовили. Через отримане поранення зараз Костянтин не може займатися спортом, як раніше, проте він знаходить розраду в тому, що тренує людей. Також він займається освітніми проєктами і їздить по навчальних закладах із лекціями, вважає, що зараз його основна ціль — це навчати молодь.

"Я самореалізуюся в спортзалі, коли треную людей. Освітні проєкти для молоді — це моя війна. Тому, що війна не закінчується, вона продовжується. Так, я вже не можу бігати з автоматами по окопах, але я можу поміняти свідомість (своїх учнів) і це, напевно, те, що найбільше я можу зараз робити", — каже Костянтин.

Військовим, які проходять реабілітацію, важливо знайти своє хобі

Зараз Костянтин планує створити спортивну школу на базі клубу, де навчатимуть мистецтву середньовічного бою, а також — створити реабілітаційний хаб для військових саме з напрямком на реконструкції, як хобі. Костянтин каже, таким чином хоче соціалізувати побратимів.

"На мою думку, для багатьох військових, які зараз проходять реабілітацію, надзвичайно важливо знайти хобі, якусь цікаву для себе роботу, щоб якось себе реалізувати. І це проблема не тільки військових. Держава повинна бути зацікавленою в цьому", — каже Костянтин.

Читати ще

Читати ще «Якби запропонували повернутися, пішов би на фронт й пішки»: 64-річний боєць з Буковини Дуда про десять років служби

Читати ще «Kraken» був метою: інтерв’ю бійця з позивним Чернівці зі спецпідрозділу ГУР МО

Повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села команді Суспільне Чернівці — пишіть на пошту редакції новин: [email protected]

Новости Украины