Після перемоги Ф’юрі над Чісорою бій Циганського Короля з Усиком став ближчим. Але питань все одно надто багато

Після перемоги Ф’юрі над Чісорою бій Циганського Короля з Усиком став ближчим. Але питань все одно надто багато

Фото — Getty Images

У суботу ввечері чемпіон світу за версією WBC у надважкій вазі британський боксер Тайсон Ф’юрі втретє у своїй кар’єрі, другий – достроково переміг Дерека Чісору, відстоявши свій титул і довівши кількість виграшних боїв на профі рингу до 33-х. Відразу після закінчення поєдинку в ринг піднялися Олександр Усик, а потім і Джо Джойс, надавши не найзначнішому в боксерському плані статусу.

Дивіться також: Фьюрі — Чисора: повне відео бою

Судячи з лютої заяви Ф’юрі, він віддав перевагу поєдинку з Усиком, а деякі спеціалізовані сайти вже почали говорити про бій, як про факт, що відбувся. І хоча бій Циганського короля з Чісорою зняв деякі питання щодо можливого поєдинку з Усиком, його організація все ще бачиться проблемною.

Що могло завадити бою Усик – Ф’юрі?

Спочатку викликала сумніви базова дата, озвучена промоутером Усика Олександром Красюком – 18 лютого. Занадто мало часу, а якщо бути точніше, то лише два з половиною місяці мало пройти з моменту поєдинку Ф’юрі проти Чісори. Незважаючи на величезну різницю в класі двох боксерів, все ж таки були побоювання, що потужний і наполегливий Чісора може завдати Ф’юрі певних проблем. Не говорячи вже про небезпеку для Циганського Короля травмуватися чи отримати серйозні ушкодження. Та й раніше у своїй кар’єрі, якщо ми говоримо вже про статусні поєдинки, такі короткі перерви між боями Ф’юрі робив лише раз: два з половиною місяці минулого між боями британця з Сефером Сефері та Франчеською П’янетою. Але обидва ці боксери – не Чісора, і точно – не Усик.

Після перемоги Ф’юрі над Чісорою бій Циганського Короля з Усиком став ближчим. Але питань все одно надто багато

Тайсон Ф’юрі, фото – Getty Images

Але всі побоювання виявилися марними. Чісору вже перемагає вік, а запалу і сил Дерека вистачило на півтора стартових раунди. Далі все під свій контроль забрав Ф’юрі. Ні, Чісора намагався йти вперед, розмашисто атакував, всаджував потужні бокові в корпус, але на тлі швидкого, різкого і рухливого Ф’юрі, Дерек виглядав, м’яко кажучи, не дуже. Плюс за рахунок швидкості, таймінгу та антропометрії Циганський король спокійно розбивав Чісору на дистанції, пробиваючи будь-які удари на вибір, а кількість прийнятих Дереком силових ударів справді вражала.

І навіть зупинка бою, що виглядала досить незвичайно, була абсолютно правильною. Чісора вже просто на морально-вольових тримався в рингу, а тоннаж ударів, отриманих Дереком, ріс просто з жахливою швидкістю.

Читайте також: Усик: Я нічого не говорив Тайсону. Дивився лише в його шалені очі. Я знаю, що зможу перемогти Ф’юрі

У результаті – закономірна, заслужена та прогнозована перемога Ф’юрі, який для її досягнення витратив трохи сил і заробивши солідний гонорар. І, можливо, розім’явся перед боєм з Усиком. До речі, сам Олександр дав, мабуть, найточнішу і найяскравішу характеристику бою Фьюрі – Чісора – «хороший спаринг».

Читайте також: Красюк – про бій Ф’юрі – Чисора: Це далеко не бокс. Як сказав Усик, це був дорогий спаринг

Але при цьому Ф’юрі не виконав головне завдання – не уникнув травми. На відновлення йому буде потрібно мінімум шість тижнів, а значить дата бою з Усиком знову зрушується.

Хто і що зараз може стати на заваді бою Усик – Ф’юрі?

IBF та Філіп Хргович, якого Міжнародна боксерська федерація призначила офіційним претендентом за своєю версією та зобов’язала Усика провести захист, давши командам боксера час домовитися. Щоб не говорили про важливість та значущість об’єднавчих боїв, пріоритет для кожної з організацій, що санкціонують, – свої титули. І з цим доводилося миритися, стикатися і підлаштовуватись багатьом, якщо не всім видатним боксерам та чемпіонам.

Олександр Красюк уже заявив, що Усик не відмовлятиметься від титулу IBF, оскільки його головна мета – абсолютне чемпіонство, для якого потрібні пояси за всіма чотирма основними версіями. Ф’юрі ж взагалі дав зрозуміти, що обов’язковий захист – проблема Усика, сам він титул IBF і в гріш не ставить, тому нехай українець займається вирішенням цього питання.

Після перемоги Ф’юрі над Чісорою бій Циганського Короля з Усиком став ближчим. Але питань все одно надто багато

Тайсон Ф’юрі, фото – Getty Images

А якщо так, то завдання команди Усика – домовитися з Хрговичем про відстрочку обов’язкового захисту, задля можливості Олександра провести об’єднавчий бій. Чи піде на це хорват, розуміючи, що у разі поразки українця його шанси на титульний поєдинок зменшаться (усі ми пам’ятаємо і знаємо, як поводиться Ф’юрі у таких справах), велике питання. А позиція IBF поки що виглядає гранично чіткою – на даний момент у пріоритеті обов’язковий захист Усика.

Не забуваймо, хто веде справи Хрговича. Британський промоутер Едді Хірн, який опікується також і Джошуа, вміє робити своїм бійцям потрібні та важливі поєдинки. Тож доведеться насамперед домовлятися з ним, а чи захоче Хірн втрачати шанс спробувати повернути хоча б один із чемпіонських поясів у надважкій вазі до своєї команди, поки неясно.

Більше того, у справу втрутилася WBA. У будь-якому разі, голова промоутерської компанії Top Rank Боб Арум запевнив, що обов’язковий претендент на титул IBF у хевівейті Філіп Хргович не завадить об’єднавчому бою між чемпіоном WBA/WBO/IBF Олександром Усиком та володарем поясу WBC Тайсоном Ф’юрі. Як стверджує Арум, своє слово в цій ситуації взяла WBA, яка офіційно сповістила IBF, що наступний захист титулів Усика має відбутися по її лінії. А якщо так, то Усик наступний бій має провести або проти Джо Джойса, або проти Даніеля Дюбуа.

Читайте також: Арум: Хргович не стане перешкодою для бою Усик – Ф’юрі, оскільки WBA повідомила IBF, що це не їхній час

Загалом стає цікаво.

То чи буде бій Усик – Ф’юрі?

Ймовірно, так. У всякому разі, зараз шансів на його проведення – після заяв Ф’юрі та візиту Усика до Лондона – побільшало. Так, якщо словами Циганського короля можна вірити з натяжкою, то навряд чи Усик прилітав до Лондона просто подивитися на бій свого колишнього суперника з майбутнім, а також посидіти та поспілкуватися з Джо Джойсом, який також може стати опонентом українця.

Читайте також: Менді, який програв Беринчику, вшанував пам’ять фаната Динамо Максима Яловцова, який загинув на фронті

Але найголовніше, що все тепер залежатиме від команди Усика. Точніше, від Олександра Красюка та його вміння та навичок вести переговори та домовлятися. П’ять останніх боїв Усика Красюк організовував спільно з Едді Хірном, про вплив та статус якого йшлося вище. Тепер, не виключено, британський функціонер, основним активом якого є Ентоні Джошуа, гратиме з іншого боку. А це вже може створити певні проблеми.

Геннадій Косенко

Джерело

Новости Украины