Після півроку обговорень Рада ухвалила закон про перезавантаження БЕБ

Після півроку обговорень Рада ухвалила закон про перезавантаження БЕБ

Фото: t.me/yzheleznyak

Через 6 місяців після реєстрації Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт про перезавантаження Бюро економічної безпеки (БЕБ). Як написав у своєму телеграм-каналі повідомив народний депутат України із парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк, «за»  прийнятті проголосувало 239 народних депутатів.

— Текст погоджений з партнерами. З незалежним відбором нового голови БЕБ, переатестацією та кадровим відбором. За участю іноземних експертів та українського бізнесу. Можна було краще, але вже молодці, — зазначив Железняк.

За його даними, дана редакція закону відповідає вимогам міжнародних партнерів, бізнесу і громадськості та містить кілька новацій. Так, новий голова буде обиратись комісією із 6 членів, у якій половина є міжнародними експертами з правом вирішального голосу.

Також буде гарантована незалежність директора БЕБ на рівні очільників НАБУ, САП, НАЗК.

Переатестацію буде проводити комісія з 12 членів,  одна половина яких буде від новообраного директора БЕБ,  інша — від міжнародних партнерів, але за пропозицією українського бізнес-середовища.

Таким же способом будуть формуватися кадрові комісії протягом трьох наступних років: з рівними частинами представників від БЕБ та від партнерів за пропозицією українського бізнесу.

Згідно з пояснювальною запискою до закону, його реалізація  «забезпечить чіткість та прозорість проведення конкурсних процедур на обрання на посаду директора» та  сприятиме забезпеченню комплектування кадрового складу бюро. 

19 червня Зеленський підписав закон, який передбачає покарання за порушення, пов’язані з ратифікацією Стамбульської конвенції. Відтепер українців штрафуватимуть за образливі повідомлення сексуального характеру в інтернеті.  18 червня президент підписав закон про єдину роумінгову зону з ЄС. 
Джерело

Новости Украины