«Питання не в тому, чи будуть блекаути в ЄС, а коли будуть». Австрія готується до відключень світла


"Питання не в тому, чи будуть блекаути в ЄС, а коли будуть". Австрія готується до відключень світла

Клаудія Таннер (скриншот)

Імовірність відключення електроенергії в деяких частинах Євросоюзу в найближчому майбутньому «дуже висока», і «питання не в тому, чи будуть блекаути, а коли вони будуть». Так вважає міністр оборони Австрії Клаудія Таннер, про що сказала Welt.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Їй нагадали, що ще у січні 2020 року експерти з безпеки австрійської армії вважали ризик великомасштабного відключення електроенергії високим, і запитали, як із цим ситуація зараз.

«Ризик масштабного відключення електроенергії знову значно збільшився внаслідок війни в Україні: для Путіна хакерські атаки на західні енергосистеми є засобом гібридної війни», – відповіла вона.

Таннер застерегла від того, щоб ставитись до таких ризиків як до теорії: «Ми маємо підготуватися до відключень електроенергії в Австрії та Європі».

Читайте також: «Як у мене світла немає, то хай і в сусідів не буде»: звідки такі емоції і як їх вгамувати

Армія Австрії регулярно практикує аварійні операції з відключення електроенергії, зазначила вона, і до 2025 року буде профінансовано розширення 100 «автономних казарм» на суму 180 млн євро, які зможуть забезпечувати себе електроенергією протягом щонайменше двох тижнів.

«Крім того, 12 казарм розширюються як «острівці безпеки», щоб у разі кризи вони могли стати контактними пунктами для цивільних помічників та співробітників правоохоронних органів», – додала голова МО Австрії.

  • Росія б’є ракетами та дронами-камікадзе по енергосистемі України, щоб влаштувати в країні гуманітарну катастрофу. Це воєнний злочин.
  • Блекаути зупинили роботу лише 1% європейського бізнесу в Україні.
  • Як Київ житиме і працюватиме у разі тривалого блекауту.

Джерело

Новости Украины