Питна вода для життя в умовах війни. Ситуація у Запорізькій області залишається складною

Фахівці з питань якості питної води,екологи та представники територіальних громад, які знаходяться на території бойових дій чи в тимчасовій окупації зібралися в рамках круглого столу, тема якого – проблеми забезпечення питною водою в умовах війни.

В обговорені взяла участь перший заступник голови обласної ради Людмила Любім, директор КП «Облводоканал» Сергій Басанський, депутат обласної ради Аскад Ашурбеков, екоактивістка Тетяна Ярмохіна, голови територіальних громад, представники ДСНС та ін.

Учасники круглого столу зазначили, що вже відомі та зафіксовані обстріли й попадання снарядів у насосно-фільтрувальні станції, водопроводи, каналізаційні очисні споруди у Запорізькій області. Через пошкодження мереж в результаті обстрілів російськими військами, значна кількість населення втратила можливість належного доступу до якісної питної води. Внаслідок обстрілу очисних споруд Василівського експлуатаційного цеху водопостачання та водовідведення зруйновано будівлю насосної станції. Крім того, в деяких населених пунктах пошкоджені водогони, відсутні реагенти для очищення водопровідної води, не має можливості завезти питну бутельовану воду тощо.

Проблема якісного, безперебійного та безпечного водопостачання на території області в умовах бойових дій стала питанням виживання й потребує негайного вирішення із залученням фахівців, влади та міжнародних організацій.

На думку учасників круглого столу, необхідно провести перевірку потенційних джерел питного водопостачання, налагодити інструмент індивідуального очищення води, так би мовити, «в домашніх умовах». Крім того, по можливості проблему можна розв’язати за допомогою малопотужних індивідуальних мобільних станцій очищення води.

Аби привернути увагу до критичного загострення проблеми питного водопостачання населення у громадах Запорізької області у надзвичайних умовах війни учасники круглого столу прийняли резолюцію. До неї увійшли пропозиції до обласної ради, обласної військової адміністрації, ДСНС, ОЦКПХ, МОЗ та громад. Зокрема, активісти рекомендують звернутися до міжнародних донорів стосовно гуманітарної допомоги для забезпечення області мобільними та локальними установками очищення води, здійснити заходи із забезпечення населених пунктів, які знаходяться на лінії активних бойових дій або в зоні ризику втрати централізованих джерел водопостачання , універсальними засобами хімічного знезараження води,надати рекомендації громадам щодо можливих методів отримання питної води з різних джерел, її знезараження.

У підсумку учасники засідання висловили додаткові пропозиції та зауваження з порушеного питання, а перший заступник голови обласної ради Людмила Любім підкреслила, що питання водозабезпечення має залишатися першочерговим в умовах війни для обласної влади з урахуванням поточної ситуації та відпрацювання запобіжних заходів.

Відділ комунікацій Запорізької обласної ради

 

Источник

Новости Украины