Пів року після звільнення від російських військ: жителі Лукашівки збирають врожай для допомоги Ізюму

За інформацією: Суспільне Чернігів.

ФОТО: Суспільне Чернігів

Через пів року після деокупації села жителі Лукашівки на Чернігівщині збирають з полів врожай, щоб відправити жителям Ізюма. Знають, що після вигнання російської армії люди там всього потребують.

Лукашівка поступово відновлюється після бойових дій. Росіяни втекли з села 31 березня, її жителі одразу почали засаджувати городи і ремонтувати пошкоджені будівлі. Врожаєм вирішили поділитися з тими, хто також пройшов їхній шлях, розповідає місцева жителька Олена Криволап.

"Нас волонтери ж кормили, як відійшли і втекли росіяни , нас же годували. А тепер ми вирішили їх. Віддають все, все що у кого є. Капуста, горіхи, яблука, картопля. Ось тут консервація, а я тут домашнє вино поклала, а ось там сметана в тій баночці".

Жителька Олена Криволап. ФОТО: Суспільне Чернігів

Коли у селі йшли бої, людей росіяни перевіряли по кілька разів на день, а пересуватися можна було виключно з їх дозволу. Склад озброєння розмістили у церкві, а військову техніку ставили просто у дворах людей.

Церква в Лукашівці. ФОТО: Суспільне Чернігів

День коли росіяни почали відходити з села жителі Лукашівки пам’ятають досі погодинно, каже Григорій Ющенко.

"О 5-й годині вони всю техніку свою палили. Там стільки техніки стояло за церквою. Грубо скажу, але і дурню зрозуміло, що тікали. Їхали з усіх сторін, на перехресті стояв командував там один, і все ж по рації".

Житель Григорій Ющенко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Чоловіке каже, коли росіяни тікали, з собою забирали речі у місцевих жителів.

"У жінка навіть бюстгалтери забрали і нижню білизну. У мене всі рубашки побрали, піджаки, онука всі кросівки".

Жителі села Володимир та Галина Боярченки провели у підвалі три тижні окупації. Та пам’ятають момент, коли у село зайшли військові Збройних Сил України.

"Вони вже по нашому гомонять, а ми такі ж думаємо, це українці!", – каже Галина.

Жителька Галина Боярченко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Під час окупації пенсіонерка Валентина Голяк стала прабабусею. Її онучка народила дівчинку в погребі.

"Назвали "Вікторією", щоб була перемога. Може ця дитинка і принесла ж, бо вона 23 березня народилася і принесла визволення. Бо як дівчинка народжується то буде перемога».

Жителька Валентина Голяк. ФОТО: Суспільне Чернігів

Детальніше дивіться у сюжеті:

Новости Украины