Плитоноски, підсумки та маскувальні костюми: у Вінниці для військових шиють амуніцію

За інформацією: Суспільне Вінниця.

У Вінниці для військових шиють амуніцію. Фото: Суспільне

Плитоноски, підсумки, медичні аптечки, фліски, маскувальні костюми для українських захисників відшивають у військовому ательє у Вінниці. За майже рік роботи зробили близько 10 тисяч аксесуарів, розповів Суспільному волонтер Ігор Півнюк.

Швачка Світлана Рогозюк каже, до війни ремонтувала сукні та джинси – тепер допомагає армії. Згадує, найскладніше було у перші два місяці від початку повномасштабного вторгнення Росії.

"Працювали з 7 ранку до 9 вечора кожен день, без вихідних, два місяці підряд. Волонтери нам привозили їжу, бо ми не мали змоги бігати, щось купувати", розповідає Світлана Рогозюк.

Фото: Суспільне Вінниця

Орендує ательє вінничанин Ігор Півнюк. Роботу цього швейного цеху, розповідає, зорганізували разом із дружиною. Зараз вона вдома. Його Ольга теж шиє балаклави та аптечки для військових. Завдання ж Ігоря – забезпечення швачок матеріалами. Каже, з березня їхня команда відшила до 10 тисяч одиниць одягу та аксесуарів для українських оборонців.

Фото: Суспільне Вінниця

"Коли хлопці кажуть, що в них нема плитоносок – ми почали робити плитоноски. Почали просити розгрузочні пояси", – каже Ігор Півнюк.

Усього у команді ательє працює шестеро майстринь, чотири безпосередньо у цеху, ще дві вдома. Готовий одяг волонтерам та військовим продають по собівартості, каже Півнюк. Плитоноску, яка в магазині коштує 3 500 гривень, віддають за 1000.

Фото: Суспільне Вінниця

Для виготовлення плитоносок використовують матеріал під назвою кордура – він не горить, майже не пропускає вологу та міцний, каже Півнюк. Вартість одного рулона майже 20 тисяч гривень. З нього роблять до півсотні плитоносок. Розповідає, тканину шукали за кордоном, адже в Україні попит на неї величезний.

Фото: Суспільне Вінниця

10 аптечок для бійців, що на Авдіївському напрямку, забирає волонтерка Ольга Петер. Їх відправить поштою у найближче до позицій відділення. Каже, плитоносок, розгрузок та інших аксесуарів військові потребують постійно.

"Сьогодні я приїхала за аптечками. Нам потрібно було терміново, як зазвичай, на вчора, тому що хлопцям потрібно все і зараз. 10 аптечок на одну і механізованих бригад. Все, що шиють, то все брали. І одяг спортивний, розгрузки, плитоноски, аптечки", – каже Ольга Петер.

Ательє працюватиме доти, доки у ньому буде потреба, каже Ігор Півнюк. На весняний та літній період вже роблять лекала для камуфляжних футболок та штанів.

Новости Украины