Подорожують Україною на дивані на колесах: у Вінницю приїхали волонтери, які збирають гроші на дрони

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Аркадій та Олена у торговому центрі Вінниці. Суспільне Вінниця

Аркадій та Олена подорожують Україною вже тиждень. Їдуть з Тернопільщини до Києва. Хочуть зібрати два мільйони гривень на наземні евакуаційні та розмінувальні дрони для ЗСУ.

Диван на колесах Аркадій розробив сам. Чоловік родом зі Слов’янська на Донеччині, до Заліщиків переїхав на початку повномасштабного вторгнення РФ. Він розповів, що на Тернопільщині й створив такий транспорт, аби показати приклад сину, що здійснювати мрії можливо власноруч.

Тут стоїть однокіловатний електродвигун. Він зовсім не потужний, але це дозволяє нам потрапити в категорії транспорту, яка не потребує державної реєстрації та водійського посвідчення, оскільки діти катаються на самокатах. Обмежений по потужності й по швидкості, максимальна — 10 кілометрів на годину”, — розповів чоловік.

Аркадій та Олена на Європейській площі у Вінниці. Суспільне Вінниця

Диван винахідник обладнав акумулятором місткістю 60 Ампер-годин. Цього вистачає на 50 кілометрів, сказав Аркадій. Дерев’яні частини дивану обладнали під багаж.

Тут у мене є штатив. Сюди провів світло, телефон заряджається. Кріпиться телефон, і можна вести зйомку. Є тумбочка, тут мої речі. Можна сюди запихати будь-що”, — розповів чоловік.

Аркадій та Олена на електродивані їдуть з Європейьсокї площі до Центрального парку. Суспільне Вінниця

Використати мобільний диван для збору грошей на ЗСУ — її ідея, розповілаОлена Дунець. За її словами, збір іде повільніше, ніж очікували: за тиждень дороги та понад 300 кілометрів на колесах поки зібрали 110 тисяч гривень.

Коли я це вигадала, то думала: “Вау, диван на колесах, це людей зачепить, ми привернемо увагу, і люди будуть донатити”. Але дивно: купа переглядів, мільйони переглядів, люди пишуть, що класна ідея, молодці, але донати не капають. Якщо зібрати всі перегляди за відео і кожна людина задонатила би гривню-дві, то ми би вже закрили збір. Кожна гривня важлива, нема чому соромитися, донатьте, будемо дуже вдячні”, — сказала Олена Дунець.

Аркадій та Олена на електродивані у Вінниці. Суспільне Вінниця

Ми зібрали тільки 5% від збору, що дуже мене обурює. Бо чомусь люди вважають, що це такий жарт, може, людина трохи хвора, “Навіщо цю клоунаду робити?”. Я проєктую механізми для військових, а диван — це як спосіб привернути до цього увагу, бо де ще знайти фінансування — я не знаю”, — сказав Аркадій.

За зібрані у “дивантурі” кошти Аркадій планує скласти чотири дрони. Він розробив їх креслення та проєкт, потрібні лише гроші на матеріали.

Я намагався до цього знайти фінансування на виробництво машин для евакуації й для доставки корисного вантажу в бліндажі, і на розміновувачі теж. Але звернувся в деякі фонди, вони не були зацікавлені у виробництві. Я знаю, як це зробити дешево, якісно, щоб воно працювало і не ламалося. Зробив креслення, проєкт. Але там матеріалів тільки на 300-400 тисяч. Але я не можу почати виробництво, поки немає грошей на матеріали. Там двигуни, таке інше. Проєкт поки лежить на столі”, — розповів чоловік.

Колеса у дивані. Суспільне Вінниця

У Вінниці Аркадій та Олена збиратимуть донати до 28 червня. Далі рушають у напрямку Житомира, до 6 липня планують доїхати до Києва.

Чергову подорож Вінницею почали з площі Європейської. Попід вежу Артинова повернули у напрямку до Центрального парку. За донат пропонували сфотографуватись або покататись на електродивані. 100 гривень на дрони кинув Віталій.

Вчора якраз дивився в Інстаграмі. Якраз мені вискочило, що люди їдуть на дивані. Це класна, дуже класна ініціатива. Це такий привід, що задонатити додатково. Бо, на жаль, люди трохи забули, що війна продовжується і потрібні якісь цікаві ініціативи. Можливо, це залучить більше людей”, — сказав Віталій.

Аркадій та Олена на електродивані у Вінниці. Суспільне Вінниця

У Центральному парку перехожі фотографували мандрівників та знімали на камеру. Як працює диван на колесах — поцікавився перехожий Микола.

Ага, тут стоїть ланцюг. Так, від велосипеда. Тут двигун стоїть. Тут задній ведучий міст. Нормальна конструкція. Це в нас хлопці, звісно, молодці. Спеціалісти дуже сильні, дуже. Просто, щоб їм давали дорогу. Молодці хлопці”, — сказав Микола.

Новости Украины